"Tämä kylä on aivan mahtava paikka yrittää" – Toholammin Härkänevalla yrittäjien yhteistyö sujuu - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

"Tämä kylä on aivan mahtava paikka yrittää" – Toholammin Härkänevalla yrittäjien yhteistyö sujuu

Ilpo Wennströmillä on lypsykarjatila Keski-Pohjanmaalla Toholammin Härkänevalla. "Tämä kylä on aivan mahtava paikka yrittää. Se on tosi tärkeä asia."
Esko Keski-Vähälä
Ilpo Wennström turvautuu yhä enemmän urakoitsijoiden apuun. "Ei ole järkeä hankkia kaikkia koneita omaksi. Ei tarvi olla häävi laskija, kun tajuaa, miten paljon halvempaa on tilata urakoitsijaporukka paikalle."

Ilpo Wennström kertoo esimerkin sujuvasta yhteistyöstä.

"Pöntiön Arilla tuossa naapurissa on sikala. Hänen kanssaan olemme yhteistyössä. Ari laittaa heinälle osan pelloistaan. Kun minä uudistan, laitan puolestani osan viljalle. Yhteistyön ansiosta saan nurmea ihan maksimialalta."

"Arin kanssa on laskettu sekin, mistä kannattaa paskaa ajaa millekin pellolle. Katsotaan aina lyhin matka. Nämä kannattaa kaikki miettiä, tiellä ajamisessa ei tapahdu oikein mitään."

Wennström turvautuu yhä enemmän urakoitsijoiden apuun.

"Ei ole järkeä hankkia kaikkia koneita omaksi. Ei tarvi olla häävi laskija, kun tajuaa, miten paljon halvempaa on tilata urakoitsijaporukka paikalle."

Osaavia työntekijöitään Wennström kiittää myös. Heitä on löytynyt omasta kylästä ja pitäjästä.

"Meillä on periaatteessa kolme ulkopuolista työntekijää. Lisäksi on toisen tilan kanssa yksi työntekijä puoliksi, hän on vuoroviikoin kummallakin tilalla."

Hyvä työntekijä on arvokas.

"Meillä on niin hyvää väkeä, että lomat uskaltaa pitää. Huoleti pystyy lähtemään."

Wennströmeillä on tavoite, että tästä syksystä lähtien he voisivat viettää vapaan viikonlopun kerran kuukaudessa.

Yhden ohjeen Ilpo Wennström haluaa antaa maitotilallisille, varsinkin heille, jotka ovat laajentamassa.

"Ottakaa mieluummin yksi työntekijä liikaa kuin yksi liian vähän."

"Moni tekee parin miljoonan navetan, mutta parikymmentätuhatta työntekijään tuntuu liian isolta uhraukselta. Se on ihan uskomaton juttu!"

Vitsit ovat vähissä, jos tilallinen väsähtää. Navetan rakentaminen on iso työ, samoin uuden navetan täyttäminen eläimillä ja tietenkin tuotannon ylläpito.

"Ensimmäinen vuosi laajennetussa navetassa on ankara urakka. Siinä jos väsähtää, ja homma lähtee menemään perseelleen... Sehän menee sitten."

Esko Keski-Vähälä
Jari Haaponiemi ja Ilpo Wennström käyvät läpi tulevia töitä. Haaponiemi on yksi Wennströmin tilan ulkopuolisista työntekijöistä. "Teen täällä täyttä päivää. Tila on minulle tuttu pikkupojasta lähtien", kertoo naapurissa asuva Haaponiemi.
Lue lisää

Finn Spring Oy pullottaa jopa 90 prosenttia kaikesta Suomen lähdevedestä – vienti on osoittautunut ongelmalliseksi vaikka tuotekehitys on toiminnan moottori

Ilpo Wennström kannustaa tuottajia: "Kilpailuttakaa pankit ja laitetoimittajat" – "Viljelijät ovat toisinaan aivan liian nöyriä"

Ilpo Wennström kolme vuotta ison navettalaajennuksen jälkeen: "Velkamäärä suhteessa liikevaihtoon on nyt hyvällä mallilla"

Sangen Oy suunnittelee investointia mallastamoon Toholammilla