LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Maatalous

Verotiedot: Eniten viljelijätukia saavilla keskinkertaiset tulot

MT keräsi yhteen eniten viljelijätukia saaneiden tilojen tulot ja maksetut verot. Osa tienasi hyvin, osa vähemmän.

Maataloustukia on joskus tulkittu takeeksi isoista tuloista. Maanantaina julkaistut verotiedot kertovat toista. Eniten viljelijätukia saaneilla tiloilla keskimääräiset verotettavat tulot olivat viime vuonna samaa tasoa kuin palkansaajilla, noin 43 000 euroa.

MT keräsi verottajalta tiedot 47:stä eniten maataloustukea saaneesta tilasta ja niiden taustahenkilöistä, omistajista ja hallituksen jäsenistä. Suurin osa isoista tuen saajista on yhtiöitä ja yhtymiä, vain kourallinen on perinteisiä maatalouden harjoittajia.

Verotettavat ansio- ja pääomatulot olivat keskimäärin (mediaani) 43 000 euroa ja veroja meni maksuun 11 335 euroa. Mukana on 103 henkilön verotiedot.

Tukiluettelon kärjessä on edellisvuosien tapaan vihtiläinen suurviljelijä Niko Ahlqvist, jonka verotettavat ansiotulot olivat viime vuonna 604 000 euroa.

Yli 1 400 hehtaarin luomutilaa pitävä isäntä nosti tukia 1,385 miljoonaa euroja ja maksoi veroja ja maksuja yli puolet tuloistaan, yhteensä 308 000 euroa.

Ahlqvist on kuitenkin poikkeus. Hän maksoi yksinään veroja lähes yhtä paljon kuin seuraavaksi suurimpien 11 tilan 23 omistajaa ja osakasta yhteensä.

Kahdentoista eniten viljelijätukia saaneen tilan osakkaiden verotettavat tulot olivat keskimäärin (mediaani) 38 493 euroa ja veroa kukin maksoi 10 232 euroa.

Luvut eivät juuri muutu, vaikka tilamäärää kasvatetaan.

Toiseksi eniten viljelijätukia viime vuonna keräsi Salmensuun tila Varsinais-Suomessa, yli 800 000 euroa. Tilalla nautoja kasvattavat veljekset Antti ja Tero Toivonen ansaitsivat kumpikin 49 000 euroa verotettavaa viime vuonna.

Kolmantena tukitilastossa on yhtymänä hoidettu Tenhon maitotila Satakunnassa. Juha Tenhon verotettavat tulot olivat kokonaan pääomatuloa. 18 311 euron tulosta perittiin veroa 5536 euroa.

Maan suurimpiin maitotiloihin lukeutuvan Iskolan toimitusjohtajan Tuomo Kauppisen verotettavat tulot olivat 15 600 euroa.

Yli tuhannen lihanaudan Mullimäki Oy Varsinais-Suomessa ylsi tukitilastossa neljänneksi 716 252 euron tuilla. Tilaa isännöivä Jussi Mustonen maksoi 63 345 euron tuloista 20 892 euroa veroja.

Pohjoiskarjalainen maidontuottaja Esa Saukkonen tienasi myös mukavasti, ansiotuloa kertyi 109 000 euroa ja pääomatuloa vielä 36 000 euroa.

Sikaloita on maataloustukien kautta kootulla listalla vian yksi. Pohjanmaalaisen Ab Jeppo Lantgris Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mats Lindborg tienasi 125 000 euroa, kun toimitusjohtaja Johan Backlund sai kokoon puolet siitä, ansio- ja pääomatulot olivat yhteensä 58 000 euroa.

Nautatilat nousevat korostetusti esiin viljelijätukien perusteella tehdyssä listauksessa. Lähes puolet suurimmista tuen saajista on naudanlihaa tuottavia tiloja. Maitotiloja on yksitoista.

Broilereita kasvattavia mahtui mukaan neljä ja pari kolme vilja- ja puutarhatilaa. Jeppo Lantgris on ainoa sikala, ja myös muna-, marja- ja vuohitiloja osui haaviin yksin kappalein.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vihtiläinen luomuviljelijä Niko Alhqvist jälleen kärjessä – katso viime vuoden kymmenen suurinta viljelijätuen saajaa

Isojen maatilojen viljelijöille muhkeita tuloja

Nyt puhuu suurimmat maataloustuet saanut Ahlqvist: "Julkisuus ei minua häiritse"