Maatalous

Silmusalaatin kehittänyt Samuli Laurikainen vuoden luomuyrittäjäksi – opetti suomalaiset syömään versoja

Luomuliiton mukaan yritys osoittaa luomun olevan hyvä pohja myös modernille liiketoiminnalle.
Sanne Katainen
Samuli Laurikainen pakkaa salaatteja Vantaan Vaaralassa sijaitsevassa tuotantolaitoksessa.

Luomuliitto on valinnut Vuoden luomuyritys -palkinnon saajaksi Samuli Laurikaisen perustaman Silmusalaatin. Silmusalaatti tuottaa Vantaan Vaaralassa sijaitsevassa kasvihuoneessaan valmiiksi ituja ja versoja, jotka kasvatetaan suoraan myyntipakkauksissaan.

Siemenet kasvavat ilman kasvualustaa pelkän veden ja keinovalon voimalla. Energia on uusiutuvaa, sertifioitua tuulivoimaa. Tuotannossa ei käytetä luomuehtojen mukaisesti torjunta-aineita tai lannoitteita.

Konetekniikan diplomi-insinööriksi opiskellut Laurikainen perusti yrityksensä vuonna 2012. Idea versojen kasvatuksesta kaupalliseen tuotantoon syntyi, kun Laurikainen oli testannut itujen kasvatusta oman asuntonsa suihkukaapissa (MT 12.4.).

Palkinto myönnettiin Laurikaiselle eilen illalla valtakunnallisten luomupäivien yhteydessä järjestetyssä illallistilaisuudessa.

Luomuliitto perustelee valintaa Laurikaisen innovatiivisuudella. Silmusalaatti on liiton mukaan esimerkki modernista luomuliiketoiminnasta. "Laurikainen on lyhyessä ajassa opettanut suomalaiset syömään versoja", liiton tiedotteessa perustellaan.

Ensimmäiset vientisopimuksensa solminut yritys on paraikaa kasvattamassa tuotantoaan kaksinkertaiseksi.

"Silmusalaattien suunnittelutyössä hän on kuunnellut sellaisia megatrendejä kuin kaupungistuminen, kasvissyönnin lisääntyminen ja väestönkasvu."

"Näen luomun osana ongelmien ratkaisua. Luomussa on hyvät periaatteet, siinä tehdään kokonaisuuden kannalta fiksuja päätöksiä", Laurikainen perustelee liiton tiedotteessa.

Luomuliitto haluaa valinnan kertovat suurelle yleisölle, että tulevaisuuden liiketoiminnan voi rakentaa luomun pohjalle.

"Usein ajatellaan, että luomu on staattinen ja ikään kuin valmis tuotannonala. Näin ei ole. Luomu on kehittyvä toimiala, joka ottaa huomioon luonnon ja ihmisen tarpeet", sanoo puheenjohtaja Pauli Talvitie.

Lue lisää:

Kasvunälkäinen yrittäjä tuottaa silmusalaattia

Silmusalaattimies: Embla-kisa poiki lupaavat kontaktit

Insinööri kehitti viljelystä vauhtilajin: Satoa korjataan neljästi viikossa

Lue lisää

Maanviljelijä ja karjankasvattaja Asko Männistön mukaan lihan maku tulee suoraan luonnosta — "Liha on kuin viinit ja samppanjat. Maku riippuu siitä, missä päin ja millaisella ravinnolla eläin on kasvanut"

Silmusalaattimies: Embla-kisa poiki lupaavat kontaktit

Pohjoismaiden ruokakisan ehdokkaat julki – mittelössä mukana muun muassa Hauhalan Hanhifarmi ja Satokausikalenteri

Insinööri kehitti viljelystä vauhtilajin: Satoa korjataan neljästi viikossa