LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Maatalous

Viljamarkkinat uuteen asentoon - Ukraina poistaa pellon myyntikiellon vuoden päästä

Ukraina on entuudestaan yksi maailman suurimmista viljan viejistä, ja maanomistuksen liberalisoimisen ennustetaan vahvistava maan viljasektoria ja kasvattavan satoja.
Lapin Olexandr / Lehtikuva
Kolmannes maailman mustanmullan alueista on Ukrainassa. Maanomistusolojen takia sadot eivät ole olleet Länsi-Euroopan luokkaa.

Toukokuussa Ukrainan presidentiksi valittu Volodymyr Zelenskyi lupasi ennen vaaleja, että hän kumoaa peltojen omistusoikeuden siirtämisen kieltävän lain vuoden loppuun mennessä.

Presidentti piti päänsä, vaikka vastustusta on ollut paljon. Aikataulua jouduttiin venyttämään ja kaupanteko alkaa ensi vuoden lokakuussa.

Myynnin ja omistusoikeuden siirron kieltävä laki otettiin käyttöön lokakuussa 2001, kun maat annettiin siihen asti niitä viljelevien hallintaan. Keinottelun välttämiseksi peltoja ei saanut kuitenkaan myydä eteenpäin. Laki on kommunismin jäänteitä ja Ukraina on ollut ainoa länsimaa, missä maakaupat on estetty lailla.

Kiellon piti loppua vuonna 2005, mutta sitä on jatkettu yhdeksän kertaa, viimeksi 2017. Kielto on koskenut 6,9 miljoonaa maanomistajaa ja 96 prosenttia maan pelloista.

Kritiikki on voimistunut, kun maanomistukseen sidotut ihmiset ovat tuskailleet sitä, etteivät voi tehdä tilanteelleen mitään, vaikka kukaan perheestä ei hoida peltoja. Vuokraaminenkin on hankalaa, kun omistajat asuvat kaupungissa.

Maanomistuksen vapauttaminen on ollut syksyn keskeisiä puheenaiheita Ukrainassa.

Pääministeri Oleksiy Honcharuk kertoi syyskuun lopulla, että peltomarkkinat avataan lokakuun alussa ensi vuonna. Siirtymäaikaa tarvitaan valmistautumiseen.

”Asiantuntijoiden mielestä kesä ei ole sovelias hetki kaupankäynnin avaamiseen, joten siirsimme aikataulua”, Honcharuk on todennut haastatteluissa.

Peltokauppaa tullaan kuitenkin rajoittamaan, vaikka laki itsessään on liberaali.

Peltoa voi ostaa vain Ukrainan kansalainen, kunta, valtio ja valtion laitos. Ulkomaalaiset eivät voi ostaa maata eikä sitä myydä ilman kansalaisuutta oleville. Ulkomaalaiset voivat periä peltoa, mutta pellot pitää myydä vuoden kuluessa.

Kaupat tehdään aina sähköisissä huutokaupoissa, joissa pelloille on minimihinnat.

Maan keskittymistä suitsitaan. Yksittäinen henkilö tai yhteenliittymä voi hankkia enintään 15 prosenttia alueen pelloista ja puoli prosenttia koko Ukrainan viljellystä maasta. Ukrainassa on peltoa runsaat 33 miljoonaa hehtaaria, mistä puoli prosenttia tarkoittaa 165 000 hehtaaria.

Maata nyt vuokraavalle annetaan etusija pellon ostossa. Viranomaiset lupaavat luoda edullisen rahoitusjärjestelmän. Toisaalta maakaupat voidaan myös kieltää henkilöiltä, jos väärinkäytöksiä havaitaan.

Maakaupan avaamisen arvioidaan tehostavaan viljelyä ja tukevan Ukrainan taloutta.

Mustanmeren pohjoispuoli on maailman parhaita viljelyalueita ja kolmannes maailman mustan mullan alueista sijaitsee Ukrainassa. Sekavien omistusolojen takia sadot ovat olleet huomattavasti pienempiä kuin läntisessä Euroopassa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ulkoministeri Haavisto vierailee Ukrainassa, käy myös itäosan taistelualueella

Ukraina-kohu varasti show'n Trumpin ja Niinistön tapaamisen aluksi

KRP Kuopion kouluhyökkäyksestä: Epäillyn henkilöhistoria ei ennakoinut väkivallantekoa mitenkään – lähetystön mukaan hyökkäyksessä kuollut nainen oli Ukrainan kansalainen