Maatalous

Video: Sähkö on edelleen iso lupaus maatalouskoneissa – Ensin tulee valtava innostus, sitten arki tulee vastaan ja into lopahtaa

John Deeren varapääjohtaja arvioi, että täyssähkö tulee pieniin traktoreihin. Isoihin sopivat hybridit.

Sähköä valjastettiin hurjaa tahtia maatalouskoneisiin ja traktoreihin reilu vuosikymmen sitten, mutta vain puheissa ja mielikuvituksessa. Arki on ollut toinen. Ensimmäisiä varovaisia askeleita on vähitellen alettu ottaa, mutta valtavirtaa siitä ei tule vuosikausiin, jos koskaan.

Maailman suurimman maatalouskonevalmistajan John Deeren varapääjohtaja Bernhard Haas totesi Euroopan maatalouskonetutkijoiden konferenssin päätöspuheessa Hannoverissa lauantaina, että sähkö tulee.

Akkukäyttöiset sähkötraktorit sopivat pieniin kokoluokkiin ja isommissa puhutaan hybrideistä. Akuilla ei raskaissa eikä edes keskiraskaissa töissä pärjää akkujen painon takia, Haas arvioi yli tuhannelle alan tutkijalle ja tuotekehittäjälle.

Kahden päivän aikana sähköisiä voimansiirron ratkaisuja käsiteltiin lähes kymmenessä alustuksessa. Kiinnostusta ja mahdollisuuksia on, mutta nopeaan yleistymistä ei nähdä.

Käytäväpuheissa todettiin, että ilmiö on tuttu aiemmilta kerroilta. Ensin tulee valtava innostus, sitten arki tulee vastaan, into lopahtaa, ja aletaan miettiä, onko tästä johonkin. Vähin erin kiinnostus alkaa palata.

Tuoteryhmäpäällikkö Jukka Lehtinen Hankkijalta esittelee John Deeren palkittua sähköistä voimansiirtoa Agritechnica-messujen suomalaisvieraille. Agritechica-messuilla Saksassa Deeren sähköinen voimansiirtoratkaisu sai ainoana uutuutena kultamitalin.

Lehtinen on varovainen arvioimaan, koska John Deeren sähköinen voimansiirto tulee markkinoille ja viljelijöiden saataville.

Asia kiinnostaa ja Agritechnica-messuilla riittää väkeä uutuudesta esittelevällä osastolla.

Prototyypissä sähköveto on asennettu isoon 8R-sarjan traktoriin. Lisäksi traktorin tuottamaa sähköä käytettiin Joskinin peräkärryn vetoon.

Deeren Haas toteaa, että ratkaisu on sovitettavissa kaikkiin portaattomalla voimansiirrolla varustettuihin traktoreihin.

Tehdas on vaihtanut portaattomassa vaihteistossa hydrauliikalla aiemmin tehdyn nopeuden säädön sähköiseksi.

Vaihteiston päälle on lisätty kaksi sähkögeneraattori-moottoria. Toinen tuottaa sähköä ja toinen käyttää sitä ja osat vaihtuvat tarvittaessa.

Traktorista saa myös 100 kilowattia sähkötehoa ulkopuoliseen käyttöön.

"On se (Deeren sähköinen voimansiirto) palkintonsa ansainnut", tulkitsee apulaisprofessori Antti Lajunen Helsingin yliopistosta.

Lajunen näkee sähköisissä ratkaisuissa muna-kana -ilmiön.

Kumman pitäisi toimia ensin: traktorivalmistajien tarjota sähköratkaisu, jotta työkonevalmistajat voivat kehittää siihen sovellutuksia, vai päinvastoin.

Lajusen mielestä pallo on traktorivalmistajilla. Niiden pitää liikahtaa ensin.

Teknillisestä korkeakoulusta maatalousteknologiaan siirtynyt Lajunen tuntee sähköiset voimansiirrot.

Hänen mielestään ei ole riittävästi pohdittu sitä, miksi sähköisiä ratkaisuja halutaan. Sähköön liittyy paljon mahdollisuuksia ja hienouksia, mutta myös haittoja.

"Mitä järkeä on muuttaa mäntämoottorilta tulevaa pyörivää liikettä sähköksi ja sitten sähköstä taas pyöriväksi liikkeeksi. Joka vaiheessa hukataan energiaa."

Tämä korostuu maataloudessa, jossa suuri osa traktorin tekemistä perustuu vetoon eikä jarrutusenergiaa saada juuri koskaan talteen, Lajunen sanoo.

Lue lisää