New York Times: Unkarin oikeistojohtaja Orbán ja muut Itä-Euroopan hallitukset ovat väärinkäyttäneet EU:n maataloustukia "mafian tapaan" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

New York Times: Unkarin oikeistojohtaja Orbán ja muut Itä-Euroopan hallitukset ovat väärinkäyttäneet EU:n maataloustukia "mafian tapaan"

Maataloustukia päätyy Itä-Euroopan oikeistojohtajien hämäräbisneksiin, kansainvälinen lehti väittää.
Jukka Lehtinen
EU:n tutkimukset ovat osoittaneet, että 80 prosenttia maatalousrahoista menee 20 prosentille tuensaajista. Kuva on Unkarista.

Tietyt EU-jäsenmaat ovat väärinkäyttäneet Euroopan unionin yhteistä maatalouspolitiikkaa järjestelmällisesti, kertoo amerikkalaislehti New York Timesin selvitys.

Unionin myöntämiä maataloustukia on suunnattu kymmenien miljoonien edestä vain kouralliselle yrityksiä, joilla on todettu olevan linkkejä kansallisiin oikeistojohtajiin.

"EU:n instituutiot mahdollistavat korruption ja systeemin, joka on tahallisesti läpinäkymätön", toimittajat kirjoittavat.

Slovakiassa ja Bulgariassa tukia on päätynyt "maatalousmafian tyyppisille joukoille".

Tšekin pääministeri, miljardööri Andrej Babis sai viime vuonna tukea 40 miljoonaa dollaria vaikka Euroopan petostentorjuntaviraston Olafin ja Tsekin poliisin mukaan Babiksen yritystoimet ovat olleet kyseenalaisia.

Lehti syytti myös Unkarin pääministeriä Viktor Orbánia EU:n tukien väärinkäytöstä.

Hän on myynyt alennetulla hinnalla laajoja maa-alueita läheisille sukulaisilleen ja poliittisille liittolaisilleen. Orbánin hallitus järjesti peltojaan liikemiehille, joilla on läheiset yhteydet Fidesziin eli Orbánin oikeistolaiseen konservatiivipuolueeseen.

Hänen kerrotaan myyneen peltoalueita myös ystävälleen, josta on sittemmin tullut Unkarin rikkaimpia henkilöitä.

"Äärimmäisen korruptoitunut systeemi", Orbánin entinen alainen Jozsef Angyan kertoi lehdelle.

Pienviljelijät ovat voineet ostaa maita riippuen siitä, kuinka uskollisia he ovat olleet Orbánille, toimittajien tekemä tutkimus väläyttää.

Brittilehti The Telegraph pyysi kommenttia Orbánin toimistolta.

”Unkarissa noudatettavat EU:n maataloustukien hallinnointimenettelyt vastaavat täysin unionin sääntöjä ja määräyksiä", Unkarin hallituksen tiedottaja vastasi kyselyyn.

EU:n maatalous on vienyt perinteisesti noin kolmanneksen unionin budjetista. Maatalouspolitiikan uudistuksessa tukia halutaan suunnata tehokkaammin pienille tiloille, sillä komission mukaan 80 prosenttia tuista menee 20 prosentille tiloista.

New York Times vaatiikin, että nykytilanteessa, jossa EU uusii maatalouspolitiikkaansa vuosille 2021–2027, sen pitäisi keskittyä korruption kitkemiseen ja valvonnan tiukentamiseen.

"Sen sijaan lainsäätäjät ovat siirtymässä antamaan kansallisille johtajille enemmän valtaa", toimittajat arvostelevat.

Alkuperäinen juttu: The Money Farmers: How Oligarchs and Populists Milk the E.U. for Million

Lue lisää

Elvytys nostaa suomalaisten EU-maksuja – maatalousrahoituksen saanto sen sijaan kasvaa nykykaudesta kuudella prosentilla, myös uhka tukikatosta väistyi

Vaikka EU:n maatalousbudjetti laskee, Suomen tukia ei leikata – Marin: "Kotimainen ruuantuotanto on meille aivan keskeinen kysymys"

Cap-siirtymäkausi siltana uuteen ohjelmakauteen

Unkarin oppositiota vaiennetaan systemaattisesti