Lähiruoka ei ollutkaan ihan lähiruokaa - tuottajille tarjoiltiin islantilaista lammasta, vaikka MTK tilasi paikallista ruokaa - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Lähiruoka ei ollutkaan ihan lähiruokaa - tuottajille tarjoiltiin islantilaista lammasta, vaikka MTK tilasi paikallista ruokaa

Ruokayritys pahoittelee, ja selittää virhettä viehättymisellä merihenkiseen erikoismenuunsa.
Terhi Torikka
Islannissa lampaat kerätään vuorilta laiduntamasta alkusyksyllä, jonka jälkeen on tiivis teurastussesonki ja lihaa tulee markkinoille runsaasti.

Hämeen ruokamatkailun teemapäivä sai eilen Hämeenlinnassa ikävän käänteen, kun ohjelmaan kirjatun lähiruokalounaan raaka-aineista osa paljastui tuontiruuaksi. Maaseutuyrittäjille tarjottu lampaanliha oli peräisin Islannista. Lisäksi menuun kuului muun muassa turskaa.

”Olimme tilanneet nimenomaan lähiruokalounaan”, kertoo tilaisuuden järjestelyitä hoitanut MTK Hämeen ohjelmapäällikkö Päivi Rönni.

Paikalle kutsutut maaseutuyrittäjät ja lähiruuan tuottajat sekä tilaisuuden järjestäjät olivat luonnollisesti hyvin pettyneitä tapahtuneeseen. Menun vaihtamisesta ei ollut puhetta etukäteen, se selvisi vasta tilaisuuden alkaessa.

”Tuli hämmentynyt ja petetty olo”, Rönni sanoo.

MTK on tehnyt ennenkin yhteistyötä saman yrityksen kanssa, mutta vastaavaa ei ole sattunut.

”Ehkä meidän pitäisi järjestää enemmän tilaisuuksia, joissa tuottajat ja ruoka-alan yrittäjät kohtaisivat. Sille tuntuisi olevan tilausta”, Rönni pohtii.

Inkalan kartano, jossa tilaisuus järjestettiin, valikoitui tapahtumapaikaksi Rönnin mukaan osin siksi, että se suosii lähiruokaa. Myös kartanon verkkosivuilla kerrotaan, että yritys arvostaa lähiruokaa ja on siitä palkittukin.

Miten näin sitten kuitenkin pääsi käymään?

Yrittäjä Leila Ylitalo kuvailee tapahtunutta työtapaturmaksi, joka johtui viehättymisestä kartanon historiaan liittyvään Merikapteeni-menuun.

”Olin aiheesta ja siihen liittyvistä tarinoista niin innostunut, että jotenkin unohdin lähiruoka-ajatuksen. Olen siitä todella pahoillani, ja olen kertonut sen ruuan tilaajalle”, Ylitalo sanoo.

Hän kertoo, että osa pöydän tarjoiluista oli kotimaisia lähituotteita. Lammasta tarjotaan kartanossa harvoin, eikä sen hankintaan ollut muodostunut kanavia, joten yrittäjä tilasi lihan tukusta. Lihan alkuperätieto oli esillä, kuten kuuluu.

”Sitä ei mitenkään salattu, mutta en ymmärtänyt virhettäni ennen, kuin tilanne oli päällä.”

Ylitalo korostaa, että hän käyttää yrityksessään paljon lähipalveluja ja -ruokaa, mutta kartanossa tarjoillaan myös makuja maailmalta.

Tilaisuuden jäljiltä yrittäjällä on nyt nippu paikallisten lammastuottajien yhteystietoja. "Parin tilan kanssa on jo neuvoteltu yhteistyöstä", Ylitalo sanoo.

”Sellainen pyöritys tästä tuli, että ei tulisi mieleenkään enää käyttää ulkomaista.”

Ruokatilaisuuden epäkohdan nosti julkisuuteen hämäläinen tuottaja ja lähiruokalähettiläs Kristiina Liinaharja, joka päivitti ihmetyksensä Facebookiin. Hän ei itse päässyt paikalle, mutta kuuli tilanteesta välittömästi siihen osallistuneelta kollegaltaan.

”Asiakkaille annettu lupaus ruuasta ei nyt täyttynyt. Yrityksen, joka kertoo käyttävänsä lähiruokaa, pitäisi seisoa sanojensa takana. Syksyllä varsinkin lähilihaa on runsaasti saatavilla.”

Liinaharja mainitsee, että esimerkiksi lampaanlihan kohdalla kyse ei ole saatavuusongelmasta, vaikka sitä usein käytetään perusteluna. ”Lammastiloilla on tälläkin hetkellä hyviä teuraita odottamassa. Ne eivät liiku eteenpäin, koska tukkujen pakastimet on täytetty halvalla tuontilihalla.”

Inkalan kartanon virheen taustalta nousee Liinaharjan mielestä esiin laajempi ilmiö.

”Kotimainen tuotanto ei kohtaa ruokapalveluja eikä kuluttajia. On surullista, että tämä yksittäinen, tähän asti menestyksellä lähiruokaa esillä pitänyt ravintola saa nyt ottaa virheestään vastaan negatiivista palautetta koko ravintola-alan edestä”, Liinaharja toteaa.

Hän muistuttaa, että viher- ja valkopesua näkee jopa isoilla ketjuyrityksillä. ”Strategioissa ja brändijulkaisuissa mainittu kotimaisen lähiruuan arvostus ei näy toiminnassa eikä menussa.”

Lue lisää

Tässä on todellisen lähiruuan ravintola – paistiksi pääsevät strutsit ja possut ja kaikki ruoka on peräisin viereiseltä tilalta

Etelä-Savo hinkuu ruokamatkailualueeksi

Koronakevät synnytti kelluvat lähiruokamarkkinat – Ensimmäisenä lautta parkkeeraa tänään Puumalaan

Pientuottajiin keskittyvä Pieni Ruokakauppa moninkertaisti myyntinsä koronakevään aikana: "Kysyntää uusille tuottajille on"