Maatalous

Kuluttajien etääntyminen on haaste, mutta sen voi ylittää, sanoo nuori maidontuottaja: "Kun näytetään viljelijän kasvot, kritiikki hälvenee aika kovaa"

Maidontuotannossa väki vähenee ja etääntyy navetoista. Turhautumisen tie olisi helppo, mutta vuoropuhelua tarvitaan, sanoo Kaisa Pihlaja.
Johannes Tervo
Nuorempi sukupolvi tiedostaa, että muutos on väistämätön osa maataloutta. ”Jos jämähdän, minulla ei ole maatalous­yritystä 30–40 vuoden päästä”, sanoo Kaisa Pihlaja.

Mikä on maitoalan suurin haaste?

Jos kysytään maidontuottaja Kaisa Pihlajalta, se on kuluttajien etääntyminen.

Ymmärrys viljelijän työnkuvasta kapenee ja somemyrskyt jylläävät. Pihlaja puhui aiheesta PI-maitoforumissa.

Turhautumisen tie olisi helppo. Siihen nuoret tuottajat eivät kuitenkaan ole lähteneet.

Maaseutunuoret tempaisivat muutama viikko sitten viemällä kaksi lehmää Helsinkiin.

"Ei lähdetty provosoimaan tai provosoitumaan. Ilmastonmuutoksen vastaisessa kamppailussa tarvitaan totta kai kasvisruokavaliota, mutta Suomessa yksi avainasioista on nurmi."

Helsingissä tuli olo kuin heitä olisi odotettu. On tärkeää, että viljelijät ovat paikalla, kun ruuasta puhutaan, Pihlaja korostaa.

"Maataloutta tuotannonalana on helppo kritisoida. Mutta kun näytetään ne kasvot, eli viljelijä, joka haluaa ihan itse pitää maaperän kunnossa, kritiikki hälvenee aika kovaa."

Ihmisten tiedonnälkä maataloutta kohtaan on yllättänyt Pihlajan useaan otteeseen. Vuoropuhelu lisää luottamusta siihen, että kotimaisen tuotteen voi poimia hyllystä turvallisin mielin.

Vuoropuhelu myös muistuttaisi, että jokaisen ruokapaketin takana on viljelijä, ihminen.

"Se ihminen on ottanut valtavan riskin, se on kehittänyt yritystoimintaa. Omine virheineen, omine haaveineen."

Pihlajalla on maitotila Jalasjärvellä.

”Sukupolveni yrittäjyyttä leimaa se, että me tiedämme, että helpommallakin voi päästä. Minulle se on osoitus valtavasta motivaatiosta.”

Lue lisää:

Katso video: Lehmät osallistuivat mielenilmaukseen Helsingin keskustassa

Eläimet pitäisi nähdä yksilöinä ja vastapuolta kuunnella – Oikeutta eläimille -järjestö löysi Maaseutunuorten kanssa yhteisiä linjoja

Pikkutytöstä asti maitotilan emännyydestä haaveilleen Kaisa Pihlajan toive toteutui alkuvuonna: "Maidontuotanto on maratonlaji"

Lue lisää

Pappi rinnastaa Kirkko ja kaupunki -lehdessä eläintuotannon paholaisen tuhotekoihin ja keskitysleireihin – "Viaton maitokin on kauhea tuote"

Maitosuomen tuottajille suunnitteilla sopimusmäärien hakukierros: "Koko ajan tapahtuu sukupolvenvaihdoksia ja tilakauppoja, ja sopimusmäärien täytyy elää niiden mukana"

Arvaatko, mitkä ovat Suomen neljä suurinta maitopitäjää? Vinkki: Kaikkien nimet alkavat K-kirjaimella

Vastoinkäymiset opettivat, että tärkeintä on keskittyä olennaiseen – "Onnistumisen eteen tarvitaan jatkuvaa huolellisuutta ja seuranta"