Mikä on maitoalan suurin haaste?
Jos kysytään maidontuottaja Kaisa Pihlajalta, se on kuluttajien etääntyminen.
Ymmärrys viljelijän työnkuvasta kapenee ja somemyrskyt jylläävät. Pihlaja puhui aiheesta PI-maitoforumissa.
Turhautumisen tie olisi helppo. Siihen nuoret tuottajat eivät kuitenkaan ole lähteneet.
Maaseutunuoret tempaisivat muutama viikko sitten viemällä kaksi lehmää Helsinkiin.
"Ei lähdetty provosoimaan tai provosoitumaan. Ilmastonmuutoksen vastaisessa kamppailussa tarvitaan totta kai kasvisruokavaliota, mutta Suomessa yksi avainasioista on nurmi."
Helsingissä tuli olo kuin heitä olisi odotettu. On tärkeää, että viljelijät ovat paikalla, kun ruuasta puhutaan, Pihlaja korostaa.
"Maataloutta tuotannonalana on helppo kritisoida. Mutta kun näytetään ne kasvot, eli viljelijä, joka haluaa ihan itse pitää maaperän kunnossa, kritiikki hälvenee aika kovaa."
Ihmisten tiedonnälkä maataloutta kohtaan on yllättänyt Pihlajan useaan otteeseen. Vuoropuhelu lisää luottamusta siihen, että kotimaisen tuotteen voi poimia hyllystä turvallisin mielin.
Vuoropuhelu myös muistuttaisi, että jokaisen ruokapaketin takana on viljelijä, ihminen.
"Se ihminen on ottanut valtavan riskin, se on kehittänyt yritystoimintaa. Omine virheineen, omine haaveineen."
Pihlajalla on maitotila Jalasjärvellä.
”Sukupolveni yrittäjyyttä leimaa se, että me tiedämme, että helpommallakin voi päästä. Minulle se on osoitus valtavasta motivaatiosta.”
Lue lisää:
Katso video: Lehmät osallistuivat mielenilmaukseen Helsingin keskustassa