Maatalous

Lukijalta: "Traktorin vaihteistoremontti teetettynä vie helposti viljatilan vuoden koko tuloksen

"Tilan ostoon tarvitset noin 500 000 euroa käteistä rahaa, koska lainaa et pysty yli 200 000:ta euroa ottamaan, sillä tilan tuotolla et pysty sitä maksamaan. Jos kaikki menee hienosti, tilasi tuottaa noin 10 000 euroa vuodessa verotettavaa tuloa."
Lari Lievonen
"Nykyaikaisia koneita ei voi hankkia, koska niissä pelkkä polttoainejärjestelmän tai elektroniikan vika voi viedä vuoden tuloksen."

Maanviljelijöiden ikääntymisestä puhutaan ja syystäkin. Eräällä viljelijöiden keskustelu­palstalla joku nuorimies kyseli keskikokoisen viljatilan ostamisen mielekkyyttä.

Tässä kuviteltu vastaus.

Hyvä tuleva nuori tuottaja. Tilan ostoon tarvitset noin 500 000 euroa käteistä rahaa, koska lainaa et pysty yli 200 000:ta euroa ottamaan, sillä tilan tuotolla et pysty sitä maksamaan. Jos kaikki menee hienosti, tilasi tuottaa noin 10 000 euroa vuodessa verotettavaa tuloa.

Sinun tulee hallita kaikki viljelyyn liittyvät työt. Koska tulot ovat pienet ja työn teettäminen tähtitieteellisen kallista sinun on hallittava sähkötyöt, putkityöt ja kaikki muutkin rakentamiseen liittyvät työt.

Koneiden omatoiminen korjaaminen on itsestäänselvyys, koska esimerkiksi traktorin vaihteistoremontti teetettynä vie helposti vuoden koko tuloksen.

Nykyaikaisia koneita ei voi hankkia, koska niissä pelkkä polttoainejärjestelmän tai elektroniikan vika voi viedä vuoden tuloksen.

Metsätyöt on osattava ja polttopuita on tehtävä, jotta saa talonsa lämmitettyä. Lisäksi sinulla tulee olla vakituinen palkkatyö, josta saat rahat elämiseen, maatilan tuotto menee lainojen maksuun ja tilan kaluston edes jonkin­laiseen ylläpitämiseen.

Jos kaikki edellä mainitut asiat kohdallasi täyttyvät, viljelijäksi kannattaa ehdottomasti ryhtyä. Se on ihan parasta ja palkitsevinta työtä mitä on, mutta rahaa sillä ei pysty tekemään.

Miten on mahdollista, että elämällemme välttämätön yritystoiminta on ajettu näin ahtaalle?

Pasi Vuorio

Orimattila

Kaikki MT:n mielipidekirjoitukset

Lue lisää

1 197 maatilaa lopetti viime vuonna, tilakoko kasvoi hehtaarin, viljelijät eivät vanhentuneet

Halpuuden hinta

Miljoonan euron ohrakuorma

Ruuantuotantoa laiminlyödään