Maatalous

Parantaako virtuaalitodellisuus maitotuotosta? Venäjällä testataan lehmien VR-laseja

Moskovan alueen maatalous- ja elintarvikeministeriö kertoo maatilasta, jossa on testattu VR-lasien vaikutusta lehmien mielialaan ja maitotuotokseen.
msh.mosreg.ru
Moskovan hallinto julkaisi valokuvan, jossa holstein on puettu VR-laseihin.

Venäläisellä maitotilalla on testattu lehmillä virtuaalitodellisuuslasien eli VR-lasien prototyyppiä.

Tavoitteena oli seurata, voidaanko lasien käytöllä vaikuttaa maitotuotokseen. Kokeen uskotaan olevan ensimmäinen laatuaan.

Asiasta uutisoi Moskovan alueen maatalous- ja elintarvikeministeriö maanantaina verkkosivuillaan. Koe tehtiin lähellä Moskovaa sijaitsevalla Ramenskyn alueella.

Tietotekniikan asiantuntijat kehittivät naudan päähän sopivan VR-lasien prototyypin yhdessä maatilan työntekijöiden, eläinlääkäreiden ja konsulttien kanssa. Lehmien näkö poikkeaa ihmisnäöstä, joten laseja muokattiin vastaamaan märehtijän värimaailmaa.

Lehmille näytettiin lasien kautta kesäistä laidunmaisemaa.

Moskovan alueen maataloushallinto viittaa hollantilaiseen ja skotlantilaiseen tutkimukseen, joiden mukaan rauhoittava ilmapiiri lisää maidontuotantoa ja voi myös parantaa maidon laatua.

Ensimmäisen testin aikana asiantuntijat ovat raportoineet havainneensa lehmien ahdistuksen vähentyneen ja niiden yleisen tunnetilan nousseen.

Ministeriön raportti ei kuitenkaan kerro, miten tunnetilan nousua ja ahdistuksen laskua mitattiin ja yrittivätkö lehmät esimerkiksi laiduntaa näkemällään virtuaaliniityllä. Raportissa ei myöskään viitattu siihen, että niiden maitotuotos olisi lasien käytön seurauksena parantunut.

Ministeriön tavoitteena on laajentaa VR-laseilla tehtäviä tutkimuksia.

Asiasta on kertonut aiemmin muun muassa englanninkielinen venäläislehti The Moscow Times.

The Moscow Times: Russian Cows Fitted With Virtual-Reality Headsets

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Moskovaan satoi ennätysmäärä lunta – ainakin yksi ihminen sai surmansa

Virtuaalilaseilla voi lievittää kipua ja selättää hämähäkkipelon

Omalle palstalle voi kurkistaa pian mistä vain – MT kokeili kolmiulotteista virtuaalimetsää