Rukiin satoennätys on nyt 10 633 kiloa hehtaarilta - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Rukiin satoennätys on nyt 10 633 kiloa hehtaarilta

Alastarolainen Kimmo Polo voitti tämän vuoden Ruismestari-tittelin rikkoen samalla aiemmat rukiin satoennätykset kirkkaasti. Kolme muuta tilaa ylsi yli 10 tonnin keskisatoon.
Veikko Niittymaa
Alastarolainen Kimmo Polo korjasi kymmenen hehtaarin lohkolta 10,6 tonnin keskisadon ruista.

Rukiin satoennätys on nyt 10 633 kiloa hehtaarilta. Sen saavutti alastarolainen Kimmo Polo hybridilajike KWS Bintolla runsaan 10 hehtaarin alalta. Polo arvelee, että parhaista kohdista satoa tuli lähemmäs 14 tonnia hehtaarilta.

Polo palkittiin tämän vuoden Ruismestarina Raisioissa torstaina pidetyssä julkistamistilaisuudessa. Mukaan ilmoittautui 30 viljelijää, joista 20 oli mukana loppuun saakka. Satotaso on korkea, sillä keskimäärin ruista kertyi laariin lähes 8 600 kiloa hehtaarilta.

Polon takana kakkossija jaettiin kolmen rukiinviljelijän, Henri Huhtamaan Eurajoelta, Sebastian Sohlbergin Siuntiosta ja Petri Solan Mäntsälästä kesken. Kaikki ylsivät yli 10 000 kilon hehtaarisatoon.

Kilpailussa lasketaan koko tilan kaikkien ruispeltojen keskisato ja pinta-alat mitataan tukihakemuksissa käytetyistä digialoista.

Vuoden ruismestarin tittelistä kilpailtiin kolmatta kertaa. Kaksi vuotta sitten voittoon riitti 8 630 kilon keskisato. Nyt sen yli pääsi peräti 13 viljelijää.

Polon mukaan kaikki osaset loksahtivat nyt kohdalleen. Kilpailulohko on erittäin runsasmultaista hietaa toisin kuin yleensä Loimaan seudulla. Lisäksi talvi oli leuto eikä tuhoja tullut.

Kyse ei ollut onnenkantamoisesta. Polo on viljellyt ruista kuusi vuotta ja vain kerran keskisato jäänyt alle 7 tonnin. Hänen piti osallistua kilpailuun myös edellisellä kerralla kaksi vuotta sitten, mutta ilmoittautuminen hukkui jonnekin. Sato olisi riittänyt kärkeen silloinkin.

Polon mukaan hybridirukiista on mahdollista saada suuria satoja, kun asiat hoidetaan kunnolla.

Viljelynikseistään hän kertoo sen verran, että lannoite annetaan kolmessa osassa ja ensimmäinen annos levitetään huhtikuussa, kun lumet ovat sulaneet. "Seuraan lämpömittaria öisin ja kun pakkasta on vähintään kolme astetta, pelto kantaa koneet ja pellolle mennään saman tien."

Kahukärpäset ja lumihomeet torjutaan säntillisesti.

Polo hymähtää, kun häneltä kysytään rukiin hinnasta: "Haluatko rehellisen vastauksen? Yleensä kiinnitän hinnan vuotta aiemmin, mutta tänä vuonna se viivästyi kesään ja hinta ehti laskea."

Ruismestari-kilpailu ei ole pelkästään satokilpailu, vaan huomiota kiinnitetään ekologisiin ja taloudellisiin viljelykäytäntöihin ja tavoitellaan näkyvyyttä kotimaiselle ruisketjulle.

”Kilpailun avulla halutaan tuoda esille suomalaisten rukiin viljelijöiden ammattitaitoa. Tavoitteena on lisätä viljelijöiden kiinnostusta rukiin viljelyyn, kannustaa tavoittelemaan korkeita satoja ja tuomaan esille hyviä rukiin viljelyn käytäntöjä”, Pro Ruis -yhdistyksen puheenjohtaja Minna Oravuo toteaa.

Juttua muutettu perjantaina 29.11. klo 17:05 ja korjattu Huhtamaan etunimi.

Lue lisää

Yli kaksinkertainen sato verrattuna keskiarvoon: Vainion veljekset Perniöstä veivät voiton ruiskisassa

Ruismestari -kilpailu ylitti odotukset – ilmoittautuminen suljettiin

Alhaisen sakoluvun ruis parasta mämmiin ja hapanleipään

Lannoitteena käytetty ammoniumnitraatti ei räjähdä