Lomitusta koskevan tyytyväisyyskyselyn tulos hämmentää Salossa: "Antaa puutteellisen kuvan" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Lomitusta koskevan tyytyväisyyskyselyn tulos hämmentää Salossa: "Antaa puutteellisen kuvan"

Salo sai kyselyssä kouluarvosanan 6,7. "Lomituspalveluiden ohjaajat ovat kiertäneet 50 tilalla eivätkä ole saaneet palveluista muuta kuin positiivista palautetta", sanoo Salon lomituspalvelupäällikkö.
Johannes Tervo
Salon lomituspalveluiden osalta kyselyssä olivat mukana Inkoo, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori ja Siuntio.

Lomituspalveluiden tyytyväisyyskyselyn tulokset ovat hämmästyttäneet Salossa.

MT uutisoi marraskuun alussa (MT 4.11.) lomituspalveluja koskevasta kyselystä. Siinä tiedusteltiin tyytyväisyyttä esimerkiksi lomittajien ammattitaitoon ja palvelun toimivuuteen.

Alhaisimmat tulokset olivat Salossa, jonka kouluarvosana lomituspalveluille jäi 6,7:ään.

Luku antaa alueen maa­talousyrittäjien tyytyväisyydestä puutteellisen kuvan, sanoo Salon lomituspalvelupäällikkö Elina Suominen. Arvosana koskee Länsi-Uudenmaan ja Turun saariston lomituspalveluita, jonne kysely kohdistettiin.

Alue kattaa vain neljäsosan Salon yrittäjistä, Suominen toteaa. Vastauksia tiloilta tuli yhteensä 27, kun lomaoikeutettuja tiloja on Salossa 316.

”En kiellä, etteikö Länsi­-Uudellamaalla olisi vaikeaa saada lomittajia”, Suominen sanoo. Tyytyväisyys koko alueella on kuitenkin kyselyssä kerrottua parempi, hän uskoo.

”Lomituspalveluiden ohjaajat ovat kiertäneet 50 tilalla eivätkä ole saaneet palveluista muuta kuin positiivista palautetta.”

Alueet kyselyä varten valittiin tuottajaliittojen rajojen mukaan, kertoo MTK-Hämeen aluepäällikkö Kari Aikio. Kysely olisi voitu toteuttaa myös ottamalla lomituspalveluyksiköt mukaan.

”Näin ei haluttu tehdä, koska moni maatalousyrittäjä voi arastella vastata rehellisesti lomituspalveluyksiköiden kyselyihin peläten sen vaikuttavan palveluihin. Kuitenkin saamamme tulokset ovat kaikkien lomitusyksiköiden osalta hyvin samansuuntaisia kuin Melan teettämissä tutkimuksissa”, Aikio virkkoo.

”Kyselyn vastausprosentti on parempi kuin hallinnon itse tekemissä yleensä on ollut. Varsinaisessa lomitustyössä siellä navetassa ei juuri löytynyt eroja yksiköiden välillä, erot tulivat nähdäksemme muista tekijöistä, kuten viestinnästä.”

Salon lomituspalveluiden osalta kyselyssä olivat mukana Inkoo, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori ja Siuntio.

Ulkopuolelle jäivät esimerkiksi Kaarina, Lieto, Marttila, Turku, Sauvo, Salo, Parainen ja Kemiönsaari.

Lue lisää:

Lomatuuraajan saa, mutta sairastuessa sijaisavun saaminen maatilalle on hankalampaa, kertoo tyytyväisyyskysely

87-vuotias Kalevi Laukkanen lomittaa edelleen, jos tarvetta on: "Uudemmat väljät navetat, niissä se vasta on lysti ajella"

Lue lisää

"Pienten kuntien johtajia ei arvosteta tarpeeksi" — Lauri Inna toimi kahdeksan vuoden aikana kolmessa kunnassa johtajana

Salolainen tehdas valmistaa aurinkopaneeleja ja vie niitä myös Aasiaan – "Meidän automaattilinjan henkilökustannukset on samat kuin kiinalaisten puoliautomaattitehtaan kustannukset"

Kotieläintuottajat ovat tyytyväisiä lomituspalveluihin ja lomittajien ammattitaitoon

Salossa tempaistiin: "Nyt et voi auttaa tykkäämällä, vaan tulemalla töihin maalle!"