"Maatilayrityksessä pätevät ihan samat lainalaisuudet kuin muissakin yrityksissä" – maitotiloilla kehitetty yritysvalmennus tarjolla kaikille tuottajille - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

"Maatilayrityksessä pätevät ihan samat lainalaisuudet kuin muissakin yrityksissä" – maitotiloilla kehitetty yritysvalmennus tarjolla kaikille tuottajille

”Yrittäjän on osattava tehdä tietoisia valintoja liiketoiminnan parhaaksi. Tämä pätee yksinyrittäjän kohdalla ja isossa konsernissa ja kaikilla toimialoilla", sanoo Mirjami Kirjonen.
Johannes Tervo
”Ulkopuolelta tuleva ajatus tai herättelevä kysymys omassa tutussa maailmassa voi auttaa ratkaisujen löytämisessä", Mirjami Kirjonen sanoo.

MaatilaCoach on maatilayrittäjille rakennettu palvelu.

”Coach on yrittäjän valmentaja ja sparraaja, yrittäjän personal trainer”, tiivistää Suomen Yrittäjäopiston yritystoiminnan kouluttaja Jenni Koski.

Palvelu käynnistyy 21 valmentajan voimin. Mukana on monen alan asiantuntijoita: esimerkiksi bisneskouluttajia ja rahoituksen sekä teollisuuden osaajia, samoin maatilayrittäjiä.

"Kun tarkastellaan ihmistä työssä, maatilayrityksessä pätevät ihan samat lainalaisuudet kuin missä muussa yrityksessä tahansa", Mirjami Kirjonen sanoo.

Maatilayrittäjän valmentaja, koutsi, antaa yrittäjälle palautetta, esittää hankalat kysymykset ja toimii kuin pallotteluseinä: mitä enemmän seinään sinkoaa ajatuksia, ideoita ja kysymyksiä, sitä enemmän niitä lentää myös takaisin.

Suoria vastauksia ei välttämättä tule, näkemysten haastamista ja uusien näkökulmien tarjoamista sitäkin enemmän.

Nuo edelliset kappaleet ovat toimittajan tiivistys siitä, mitä Jenni Koski kertoo MaatilaCoach-palvelusta.

Maatiloilla on tarvetta yrittäjävalmennukselle, Koski sanoo.

”Viime elokuussa päättynyt MaitoCoach-hanke syntyi tuosta tarpeesta.”

Maidontuottajat halusivat ulkopuolisen näkemyksen tuojaa, sparraajaa. Niin alkoi MaitoCoach, jossa Suomen Yrittäjäopiston kumppani oli Maitoyrittäjät ry. Hankkeessa muodostettu toimintamalli on nyt rakennettu palveluksi.

Koutsaus on kaupallista toimintaa.

”Kolme tapaamista sisältävä tutustumistarjous maksaa tuhat euroa", Koski kertoo.

TUUKKA KIVIRANTA
Koutsit tuottavat valmennuspalvelunsa itsenäisesti. Suomen Yrittäjäopiston agritiimi on koordinoijan roolissa, Jenni Koski kertoo.

Yrittäjäopisto näkee valmentajille markkinaraon pankki- ja neuvontapalveluiden, tili- ja verotiedon tarjoajien sekä lyhytkurssien ja muun koulutuksen välisessä maastossa.

”MaatilaCoach on vaihtoehto edellisille. Tämä on uutta toimintaa. Kuka kertoo pankinjohtajalle vaikeuksistaan tai epävarmuuden tuntemuksistaan", Koski sanoo.

Hänen mukaansa valmentajan kanssa voi puhua kaikesta.

”Koutsi on itsenäinen, hän ei edusta mitään taustajärjestöä. Tarjoamme yrittäjälle johtajuuden tukemista.”

Koutsi avaa näkökulmia sille, joka haluaa välttää tilasokeuden, Koski määrittelee.

”Päätökset tekee kuitenkin yrittäjä itse.”

Johannes Tervo
Mirjami Kirjosella on pitkä työkokemus työyhteisöjen ja yksilöiden valmennuksesta ja ohjauksesta. "Lajina mieli", hän kertoo yrityksensä tunnuslauseen.

Mirjami Kirjonen korostaa liiketoiminnan keskeisyyttä.

”Yrittäjän on osattava tehdä tietoisia valintoja liiketoiminnan parhaaksi. Tämä pätee yksinyrittäjän kohdalla ja isossa konsernissa ja kaikilla toimialoilla.”

Yrityksen paras pysyy kirkkaana mielessä silloinkin, kun etsitään yrittäjän voimavaroja ja vahvuuksia.

”Tehtäväni on kaivaa esiin toimijuutta", Kirjonen sanoo.

"Kun tiedetään, minne halutaan ja kun on valittu keinot sinne pääsemiseksi, sen jälkeen tarvitaan toimintaa.”

Maatilojen muuttuva toimintaympäristö ja rakennemuutos lisäävät Jenni Kosken mukaan ulkopuolisen asiantuntemuksen tarvetta.

”Mitä isompiin kokonaisuuksiin mennään, sitä enemmän maatilayrittäjällä on tarve hallita riskiä. Vahingot ovat isot, jos riski realisoituu."

Entistä isommilla tiloilla tarvitaan lisätyövoimaa.

”Silloin kysytään johtajuus- ja esimiestaitoja. Usein johtaminen mielletään ihmisten käskyttämiseksi. Näinhän asia ei ole", Koski muistuttaa.

"Koutsi voi olla yrittäjän mukana myös esimiestyön asioita hahmottamassa", hän sanoo.

Johannes Tervo
"Oman ajattelun tunnistamiselle on varattava aikaa säännöllisesti", Mirjami Kirjonen muistuttaa.

Muiden johtaminen on tärkeää mutta vielä tärkeämpää on oman itsensä johtaminen, Mirjami Kirjonen sanoo.

”Välillä on hyvä pysähtyä miettimään omia arvojaan. Sitä, mitä haluaa vaalia yrittäjyydessään ja millaisia tavoitteita itselleen asettaa. Oman ajattelun tunnistamiselle on varattava aikaa säännöllisesti.”

"Maatalouden asiantuntijana en halua esiintyä. En missään nimessä", Kirjonen kertoo.

"Minun tehtäväni on tarkastella ihmistä työn kontekstissa ja ohjata asiakkaan ajatteluprosessia.”

Ulkopuolisen silmin voi nähdä sellaista, mitä yrittäjä itse ei pysty havaitsemaan.

”Ulkopuolelta tuleva ajatus tai herättelevä kysymys omassa tutussa maailmassa voi auttaa ratkaisujen löytämisessä.”

Uuden palvelun nimi yhdistää suomea ja kolmatta kotimaista. Olisiko nimi voinut olla MaatilaCoachin sijasta kokonaan suomeksi, esimerkiksi Maatilavalmennus?

”Nimeä mietittiin pitkään. Coach on vakiintunut urheilun termistössä: koutsit ja koutsaus ovat tuttuja vaikkapa joukkuelajeista. Ehkä coach on vähän iskevämpi sana kuin valmennus”, Jenni Koski sanoo.

Lue lisää

Savon Sanomat: Kahdeksan vasikkaa pelastettiin kylmästä lietteestä Lapinlahdella

Tässä on todellisen lähiruuan ravintola – paistiksi pääsevät strutsit ja possut ja kaikki ruoka on peräisin viereiseltä tilalta

Selkeät sopimukset suojaavat monilta riskeiltä

Puolustusvoimilta mallia muulle yhteiskunnalle