Presidenttiparille toimitetaan perinteinen joulukinkku, vaikka osa tuottajista harmistui Haukion puheista – "Aiheutti kyllä mietintää" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Presidenttiparille toimitetaan perinteinen joulukinkku, vaikka osa tuottajista harmistui Haukion puheista – "Aiheutti kyllä mietintää"

Tänä vuonna tuottajia ovat mietityttäneet presidentin puolison kotieläintuotantoa koskevat kannanotot. Monet sikatilat investoivat hyvinvointiparannuksiin ja haluaisivat sen näkyvän myös hinnassa.
Jaana Kankaanpää
Presidenttipari rouva Jenni Haukio ja presidentti Sauli Niinistö ovat useana jouluna vastaanottaneet Maataloustuottajain Vehmaan yhdistys ry:n joulukinkun. Lennu nuuski kinkkua jouluna 2016.

Presidenttipari saa tänäkin vuonna joulukinkun Vehmaalta. "Perinteinen joulutervehdys lähtee", vahvistaa MTK-Vehmaan varapuheenjohtaja Elina Heino.

"Tänä vuonna asia aiheutti kyllä mietintää."

Perinteenä on ollut, että Metsäylioppilaat ry vie presidenttiparille joulukuusen, Maataloustuottajain Vehmaan yhdistys joulukinkun ja korppoolaiset jouluhauen.

Tänä vuonna tuottajia ovat mietityttäneet presidentin puolison kotieläintuotantoa koskevat kannanotot. Jenni Haukion Eläinsuojelugaalassa pitämässä puheessa oli kohtia, jotka osa tuottajista koki loukkaavina.

"Olemme harmissamme tällaisista kommenteista, joita sanoo merkittävässä asemassa oleva ihminen. Jokainen voi olla henkilökohtaisesti mitä mieltä vain, mutta yleistä kansanhysteriaa ei pitäisi lietsoa."

Asiaa pohdittiin, mutta vuodesta 1997 jatkunutta perinnettä päätettiin jatkaa: "Meillä on nuoria, tilanpidon aloittaneita sikatilallisia. Jatkamme tuotantoa kuten ennenkin."

Nuoret tuottajat myös toimittavat kinkun.

Ei lihaa tarvitse syödä joka päivä, Heino pohtii. Kotimaisuuden puolesta hän kuitenkin liputtaa.

Heino muistuttaa Suomen hyvästä tautitilanteesta ja siitä, ettei suomalaisten porsaiden häntiä typistetä.

Tuottajat toivovat, että sianlihan arvostettaisiin ja tuo arvostus näkyisi myös hinnassa. "S-ryhmä on onneksi lopettanut halpuutusuutisoinnin."

Monet tilat investoivat tällä hetkellä vapaaporsitukseen, mutta takaraivossa painaa kysymys: onko kuluttaja valmis maksamaan eläinten oloihin tehdyistä parannuksista?

Heino kasvattaa miehensä kanssa emakonalkuja ja on osakkaana emakkosikala Vehmaan Haikara Oy:ssä. Molemmille tiloille rakennetaan vapaaporsitus ensi vuoden aikana.

"Vastaamme kuluttajan toiveisiin, mutta sen pitää näkyä hinnassa."

Lue lisää

Oletko kokeillut kinkun paistamista ruiskuoressa? Näin se syntyy helposti

Kolme neljästä kotitaloudesta hankkii joulukinkun – kinkku maistuu parhaiten miehille ja keski-ikäisille

Joulukinkku ruiskuoressa

Paistinrasvat kerätään taas talteen – Kinkkutemppu-kampanja sai alkunsa kahvipöytäkeskustelusta