Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Maatalous

Lypsyrobotti voi tunnistaa pian myös kiimat ja tiineyden

DeLavalin VMS V310 -uutuusmalli tulee markkinoille ensi vuoden alussa.
Anne Anttila
Uusimmassa DeLavalin robottimallissa lehmien tiineyksiä ei tarvitse erikseen tarkistaa. Arkistokuva.

Lypsyrobottivalmistaja DeLaval on julkaissut uuden konseptin, jossa automaattinen lypsyjärjestelmä antaa maidontuottajalle tietoa lehmien hedelmällisyydestä.

DeLavalin VMS310:ssa järjestelmä kerää progesteronipohjaisia näytteitä. Niitä analysoimalla kiimat ja tiineydet voidaan havaita reaaliajassa. Lisäksi systeemi helpottaa niiden lehmien löytämistä, joiden kiimakierto ei toimi normaalisti. Tämä voi säästää tuottajilta sekä aikaa että kustannuksia.

Malli on ensimmäinen lypsyjärjestelmä, joka toteaa lehmien tiineydet automaattisesti.

"Robotti vastaa 90 prosentista tehtävistämme", kuvailee ranskalainen uutuusmallin käyttäjä Christian Legret tiedotteessa.

Uusi järjestelmä tulee saataville ensi vuoden alussa.

Lue lisää

"Virheitä ei voi tehdä, sillä pandanaaraan kiiman huippu kestää vain noin vuorokauden" – Ähtärin pandoilla tapaaminen "se mielessä" pääsiäisen aikaan

Suurin osa pareista voi joutua turvautumaan hedelmöityshoitoihin ympäristömyrkkyjen takia vuonna 2045, The Guardianin haastattelema professori arvioi

Tässä navetassa ei ole yhtään hukkaneliötä: "Kolmeen kuukauteen puristettu rakennusprojekti ei olisi ollut mahdollista ilman hyvää suunnittelua"

Paanalan tila nelinkertaisti lypsylehmien määrän – Viitasaarelle nousi kolmen robotin ja 200 lehmän navetta