Maatalous

Varsinais-Suomen tuottajat peräsivät tasapuolisuutta tukiin

Etelän ja pohjoisen välistä tukieroa ei saa kasvattaa seuraavassa cap-uudistuksessa, vaan asia on hoidettava kansallisesti kuten tähän saakka, vaatii Varsinais-Suomen tuottajaliiton puheenjohtaja Ari-Pekka Kirjonen Perttelistä.
Veikko Niittymaa
Martti Mäkitalo Koskelta korostaa kuluttajatyötä ja tilavierailuja, jotka ovat oiva tapa kertoa ruuan tuotannosta, myös lihantuotannosta.

Huolet tukierojen kasvamisesta ja alueen maataloustuotannon edellytyksistä pulpahtivat esiin MTK Varsinais-Suomen syyskokouksessa.

Liiton puheenjohtaja Ari-Pekka Kirjonen Perttelistä korosti avauspuheessaan, että sama tuki koko maahan on tärkeä tavoite, josta ei pidä luistaa.

Tukilinjaus kirjattiin Pöytyällä pidetyn Varsinais-Suomen tuottajaliiton syyskokouksen kannanottoon.

"Kansalliset tukijärjestelmät ovat katkolla Etelä-Suomen osalta ensi vuonna, ja lähivuosina on Euroopan unionin maataloustukiin tulossa isoja muutoksia. Pahimmillaan muutokset uhkaavat näivettää koko Etelä-Suomen maatalouden."

Nelituntiseksi venähtänyt kokous keräsi paikalle lähes sata virallista kokousedustajaa.

Puhetta riitti jo toimintasuunnitelmasta. Siihen lisättiin EU-avustajatoiminnan kehittäminen.

Sari Raimoranta ehdotti lisäystä ja totesi, että hallinnollinen taakka rasittaa tiloja. EU-avustajat ovat tärkeitä, kun viljelijät miettivät tukikysymyksiä tilallaan.

Anna Setälä muistutti, että ohjelmakauden vaihdos tuplaa EU-avustuksen tarpeen. Avustajia tarvitaan lisää ja uusia voisi ottaa vaikka vierihoitoon, jotta uudet avustajat pääsevät hyvin alkuun.

Koskelainen Martti Mäkitalo otti esiiin kulkuttajatyön ja koululaisten tilavierailut. "Kuluttajat on saatava puolellemme ja kuluttajatyötä jatkettava kaikkien tuotantosuuntien osalta."

Mäkitalo lupasi apua muille yhdistyksille, missä kuluttajia ja koululaisia on paljon verrattuna tilalukuun.

Kokousalustuksen piti keskusliitto MTK:n johtokunnan jäsen Jaakko Halkilahti Salosta. Hän kävi maatalouspolitiikan lisäksi läpi MTK:n järjestöuudistusta ja sen tavoitteita.

Uudistus työllistää yhdistyksiä ensi vuonna. Jäsenrekisterit pitää saada ajan tasalle.

Ilmeisesti selvitys tyydytti, sillä kysymyksiä tuli vähän. Lasse Näykki kysyi, pitääkö jäsenen jatkossa maksaa sekä metsästä että pellosta. Hanhilahden mukaan näin on.

Pekka Ahokas piti uudistusta tärkeänä yhdistysten kannalta. Tiedottamistarvetta on.

Kirjonen ihmetteli maatalouden joutumista syntipukiksi ilmastokeskustelussa ja totesi, että suomalaisen kinkun syöminen on ilmastoteko.

Halkilahden mukaan keskustelu polarisoituu, olet joko puolesta ja vastaan ja ääripäiden esille tuojat elävät omassa kuplassaan. Heillä ei ole halua hakea ratkaisuja, mikä lisää vastakkainasettelua.

Kirjosen mukaan myönteistäkin kehitystä on. HK Scanin tulos on paranemaan päin ja Raisio rakentaa kauratehdasta.

Rauno Kajander Yläneeltä nosti esiin tukiin kaavaillun katon. "Tukikattoa ei saa tulla, se rankaisisi juuri tämän alueen isoja nautatiloja."

Pekka Nieminen Turusta murehti viljan huonoa hintaa, joka on 34–40 alempi kuin Saksassa. Suomalaisten tulisi myydä tuotteitaan tehokkaammin ja tuoda hyvää laatua esiin. "MTK:n kannattaisi valita seuraava puheenjohtaja yrityspuolelta."

Meri-Naantalin Juha Valtonen harmitteli omaisuuden suojaan rapautumista. Pelloille on määrätty saaristossa kiinteistöveroja, mutta rakennusoikeutta alueelle ei ole.

Syyskokouksen henkilövalinnat menivät aluetoimikuntien esitysten mukaisesti ilman äänestyksiä.

Liiton johtokuntaan valittiin uutena Taru Antikainen Aurasta ja muut erovuoroiset Aarne Lehtonen Mynämäestä, Ari-Pekka Kirjonen Perttelistä ja Stiina Lerkki Meri-Naantalista jatkavat seuraavat kolme vuotta.

Anna Setälä Laitilasta jatkaa MTK:n valtuuskunnassa ja uutena mukaan tulee Terho Mahkonen Vahdolta. Varalle valittiin uusina Harri Louramo Paimiosta ja Lassi Näykki Somerolta.

Lue lisää

MTK kritisoi Euroopan komissiota hitaasta päätöksenteosta

Mikään ei muutu, kun lomitusyksikkö suurenee, luvattiin kirjeessä – samalla ilmoitettiin muutos viikonloppupäivystyksiin, kummasteli maidontuottaja tuottajaliiton kokouksessa

Kunnioitetaanko omaisuuden suojaa Suomessa? Viljelijät: "Jotkut kunnat ovat menneet aivan liian pitkälle pakkolunastuksissaan"

MTK-Kaakkois-Suomen kokouksessa kaivattiin tuottajaliitolle omaa some-päivystäjää – verkossa liikkuvat väärät huhut pitäisi saada torpattua nopeasti