Maatalous

MTK-Kaakkois-Suomen kokouksessa kaivattiin tuottajaliitolle omaa some-päivystäjää – verkossa liikkuvat väärät huhut pitäisi saada torpattua nopeasti

Myös viljely­valinnat ja ilmaston­muutos puhuttivat kokousväkeä.
Terhi Torikka
”Ei pidä olla huolissaan, tulemme olemaan tässä keskustelussa vahvimpia lenkkejä", Petri Hovi sanoi MTK-Kaakkois-Suomen kokouksessa viitaten ilmastokeskusteluun.

Sosiaalisessa mediassa vaikuttaminen ja sen merkitys nousi esille MTK-Kaakkois-Suomen kokouksessa Lappeenrannassa tiistaina.

Avauksessaan liiton puheenjohtaja Matti Seitsonen kertoi liiton etsivän tiloja, jotka haluaisivat jakaa arkea sosiaalisessa mediassa. Aiheen ympärille kehitellään myös hanketta.

”Montako some-vaikuttajaa MTK:lla on töissä vastaamassa keskusteluihin oikealla tiedolla”, tiedusteli maidontuottaja Vesa Parvinen Parikkalasta.

Kokousesitelmän pitänyt MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Eerikki Viljanen yhtyi ajatukseen some-vaikuttajien tarpeesta.

”Pitäisi saada aikaan 24-7-päivystys, sillä asiat etenevät somessa nopeasti. Väärät huhut pitäisi saada torpattua, ennen kuin ne ehtivät vyöryä ja mennä niin sanotusti viraaliksi. Jälkeenpäin oikominen on vaikeaa.”

Viljanen muistutti, että kaikki kokousedustajatkin ovat osa MTK:n some-viestintää. ”Jos ei itse osaa tai halua vastata, havaitsemastaan omituisesta keskustelusta, kannattaa vinkata eteenpäin.”

Talouden käsittelyn yhteydessä Aki Makkonen Parikkalasta kysyi, onko keskusliiton kulukuurista keskusteltu. ”Miten pitkään jäsenistö taipuu siihen, että tuottajien maksua aina nostetaan?”

Valtuuskunnan paikallisjäsenet kertoivat, että vain neljännes keskusliiton kuluista katetaan jäsenmaksuilla, eikä edunvalvonnan tarve vähene, vaikka tilat vähenevät.

Jorma Pappila Ruotsinpyhtäältä kysyi, onko ilmastonmuutosta liioiteltu Suomen näkökulmasta, kun merkitys maailmanlaajuisesti on pieni. ”Onko lähtenyt laukalle?”

Viljanen myönsi, että näin on, mutta se ei silti ole peruste olla tekemättä mitään. Juha Metso Parikkalasta epäili, onko kaikki tieto esimerkiksi suo-ojien päästöistä oikeaa. Viljanen harmitteli, että samoilla lähtötiedoillakin tehdään joskus erilaisia linjauksia.

Lappeenrantalainen Petri Hovi muistutti, että tilat ovat tehneet hiilitoimia jo vuosia. ”Ei pidä olla huolissaan, tulemme olemaan tässä keskustelussa vahvimpia lenkkejä.”

Vesa Lapatto Savitaipaleelta kysyi, mihin Karhisen raportti toimenpiteineen on kadonnut? Viljanen totesi, että raportin ehdotuksia viedään soveltuvilta osin eteenpäin monella eri rintamalla. ”Perusvire on, että ollaan nuorten ja tuotannon kehittämiseen panostavien puolella.”

Tulevia viljelyvalintoja pohtivat Juha Muuronen ja Vesa Pöytsiä. Seitsonen ohjeisti tekemään päätöksiä niin, että tuotteille olisi olemassa varma ostaja, joka maksaa sovitun hinnan.

Kaurassa Suomi voisi olla EU-tasolla Viljasen mukaan merkittävä tekijä. Vienti ei kuitenkaan ole ”pikavoittohommaa”, vaan vaatii pitkäjänteistä työtä ja sitoutumista. Suomessa pitäisi esimerkiksi vähentää viljeltyjen lajikkeiden määrää, jotta vientiin saataisiin riittävän isoja eriä samaa lajiketta.

Hallitusohjelma, jossa myös vientiä edistetään, sai kiitosta. ”Toivotaan, että ohjelma pysyy samana, vaikka pääministeri vaihtuu”, Viljanen totesi.

Erovuorossa ollut Helena Pesonen ilmoitti jäävänsä pois hallituksesta lomitusongelmien vuoksi. Tilalle valittiin Juha Muuronen, joka oli aiemmin hallituksessa Maaseutunuorten edustajana. Hänen tilalleen nuorten edustajaksi valittiin nyt Anni Simola. Valtuuskuntapaikoilla ei ollut erovuoroja, mutta Matti Seitsonen pyysi, että hänen tilalleen valittaisiin toinen edustaja loppukaudeksi. Tehtävään valittiin Ville Savelainen ja varalle Aleksi Kivelä.

Lue lisää

Tuottajan ehdotus: Hyvin toimivat yritykset jalustalle

Litrojen ja kilojen väheneminen herätti huolta Kaakkois-Suomessa

"Maaseudun ihmisillä maksatetaan kaikki" – Kaakkois-Suomessa ihmetyttivät sähkönsiirron ja jätevesimaksujen korotukset

Ilmastotekoja tehdään maalla joka päivä