"Keskustelun perusteella voisi kuvitella, että suomalaiset syövät vain lihaa ja juovat maitoa", ihmeteltiin MTK–Pohjois-Karjalan syyskokouksessa - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

"Keskustelun perusteella voisi kuvitella, että suomalaiset syövät vain lihaa ja juovat maitoa", ihmeteltiin MTK–Pohjois-Karjalan syyskokouksessa

Syyskokous valitsi Jouni Mäkisalon jatkamaan puheenjohtajana.
Lari Lievonen
MTK:n johtokunnan pohjoiskarjalainen jäsen Asko Miettinen piti kokouksessa maatalouspoliittisen katsauksen.

Käymmekö ilmastokeskustelua vai ilmastokiistelyä, pohti Maataloustuottajain Pohjois-Karjalan liiton puheenjohtaja Jouni Mäkisalo liiton syyskokouksen avauspuheenvuorossa.

”Keskustelussa ja kiistelyssä on ero. Kiistelyssä ei välitetä faktoista, ja kiistelyä ilmastosta keskustelu tuntuu pääasiassa olevan. Esimerkiksi lihansyönnin lopettamista pidetään maailman pelastavana toimena.”

Myös MTK:n johtokunnan pohjoiskarjalainen jäsen Asko Miettinen kehotti laittamaan ilmastokeskustelussa jäitä hattuun. Hän piti kokouksessa maatalouspoliittisen katsauksen.

”Julkisen keskustelun perusteella voisi kuvitella, että suomalaiset syövät vain lihaa ja juovat maitoa. Tilastot kertovat toista, vähintään puolet ravinnosta on kasviksia, lihan osuus on nelisen prosenttia ja maitotuotteita jonkin verran lihaa enemmän.”

Tuottajaliiton tiedotteeseen oli koottu kovia lukuja Pohjois-Karjalan maataloustuotannosta. EU-jäsenyyden aikana Pohjois-Karjalan tilamäärä on vähentynyt 4 784 tilasta 2 025 tilaan.

Suurimmat muutokset ovat tapahtuneet sika- ja siipikarjatilojen tuotannossa. Sikatiloja maakunnassa on enää 12 ja kananmunantuotantoa enää kuudella tilalla.

Vuoden 2018 lopussa 385 maitotilaa tuotti Pohjois-Karjalassa 123 miljoonaa litraa maitoa. Vuonna 1994 maitomäärä oli 159 miljoonaa litraa, ja maitoa tuottavien tilojen määrä 2 447.

”Harjoitettu maatalouspolitiikka on johtanut eriarvoisuuteen. Kotieläintuotanto ja tuet ovat siirtyneet Itä- ja Pohjois-Suomesta Etelä- ja Länsi-Suomeen. Samalla ovat siirtyneet myös maatalouden rahavirrat”, todetaan liiton syyskokouksen kannanotossa.

Valtimolainen maidontuottaja Jukka Hakkarainen totesi, että maakunnan maitousko on heikoilla vaikka intoa olisi. ”Rakennekehitys etenee kovaa vauhtia. Me emme täällä Pohjois-Karjalassa pysty muodostamaan isoja tuotantoyksiköitä järvien ja vaarojen halkomaan maisemaan.”

Myös Miettinen totesi, että alueen suurin ongelma on peltojen sijainnin hajanaisuus. ”Muihin alueisiin verrattuna pellon hinta- ja vuokrataso ovat kuitenkin kohtuullisen hyvät Pohjois-Karjalassa.”

MTK-Pohjois-Karjalan johtokuntaan erovuoroisten tilalle valittiin kokouksessa jatkamaan entiset jäsenet, eli Kalle Myllynen Nurmeksesta, Pekka Partanen Kiteeltä ja Ilkka Romppanen Kiteeltä.

Johtokunnasta eroa pyysi Suvi Peiponen. Hänen tilalleen valittiin äänestyksen jälkeen Miika Väänänen Joensuusta.

Liiton puheenjohtajana jatkaa kontiolahtelainen Jouni Mäkisalo ja varapuheenjohtajana Osmo Koponen Liperistä.

Lari Lievonen
Valtimolainen Jukka Hakkarainen ilmaisi kokouksessa huolensa maakunnan tuottajien maitouskon hiipumisesta.
Lue lisää

Lidliltä uusi pohjanoteeraus: Tällä kertaa markkinoi saksalaista makkaraa Hyvää Suomesta -merkin kanssa — "Pahoittelemme tapahtunutta"

MTK haluaa e-merkit jo tänä vuonna: Nautarekisterin uudistus ei saa viivästyä

Ilmastotekoja tehdään maalla joka päivä

MTK:ta ei kutsuttu ilmastoraporttia koskevaan paneelikeskusteluun – järjestäjien mukaan Metsä Group ja Valio edustivat maanomistajia "riittävän hyvin"