Traktorimyynti hyytyi syksyllä – kuluvasta vuodesta on tulossa traktorihistorian toiseksi hiljaisin - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Traktorimyynti hyytyi syksyllä – kuluvasta vuodesta on tulossa traktorihistorian toiseksi hiljaisin

Marraskuussa rekisteröitiin ensimmäistä kertaa kautta aikojen alle sata maataloustraktoria.
Jukka Pasonen

Vielä loppukesään saakka kaikki näytti hyvältä traktorikaupassa. Menekki kasvoi viitisentoista prosenttia viime vuodesta, pohjakosketus näytti olevan ohi ja suunta oli ylöspäin. Mutta toisin näyttää käyvän.

Marraskuussa ensirekisteröitiin vaivaiset 84 maataloustraktoria, mikä on ensimmäinen alle sadan traktorin marraskuu kautta aikojen. Pari kertaa on jääty 110 rekisteröintiin.

Osasyynä ovat varmasti edustusmuutokset John Deeren ja osin myös Claasin ympärillä ja muutoksiin aina liittyvä epävarmuus. Ratkaisut saatiin lopulta nopeasti, ja lähikuukaudet näyttävät, miten uudet edustajat saavat myynnin sujumaan.

Marraskuu ei kuitenkaan ollut poikkeus, vaan kysyntä alkoi hiipua jo pari kuukautta aikaisemmin.

Kahdentoista kuukauden liukuva summa oli vielä elokuussa 1 530 traktoria, kun nyt on pudottu 1 440 traktoriin. Se jo tiedetään, että kuluvasta vuodesta tulee traktorihistorian toiseksi hiljaisin viime vuoden jälkeen.

Kolmen viimeksi kuluneen kuukauden menekki vastaa enää alle 1 200 traktorin vuosimyyntiä. Se ei toisaalta yllätä.

Puimurimyynti hyytyi vielä enemmän. Kauppiailta kerättyjen tietojen mukaan kaupaksi meni vain 80 puimuria, ensimmäisen kerran alle sata puimuria satokautta kohti.

Traktorimerkeistä Valtra hallitsee entiseen tapaan markkinoita, ja perässä tulee John Deere runsaan 10 prosentin markkinaosuudella sekä New Holland ja Massey-Ferguson hieman alle 10 prosentilla.

Lue lisää

Marraskuun alun kauneutta

Marraskuu oli leuto ja kuiva – sadetta alle puolet tavanomaisesta

Kouvolassa aurinko ei ole paistanut viiteentoista päivään

Marraskuun hakkuut jäivät viimevuotisesta, mutta pysyivät silti keskimääräistä suurempina