Maatalous

Pienet lihatalot valittavat sianlihapulaa – Lihakeskusliitto: "Tilanne on kriittinen"

Lihakeskusliiton mukaan pula sianlihasta uhkaa pieniä ja keskisuuria liha-alan yrittäjiä ja tilannetta pidetään kriittisenä.
Saara Olkkonen
Sianlihamarkkinoiden tilanne on absurdi. Pienet ja keskisuuret jalostajat valittavat lihapulaa. Samaan aikaan sianlihan tuottajat kärvistelevät EU:n alimpien tuottajahintojen kanssa.

Suomen sianlihamarkkinoiden tilanne on absurdi. Pieniä ja keskisuuria lihanjalostajia edustava Lihakeskusliitto tiedotti tiistaina, että ne eivät saa sianlihaa ja tilanne on kriittinen.

Samaan aikaan sianlihan tuottajat kärvistelevät EU:n alimpien tuottajahintojen kanssa. Ero Keski-Eurooppaan on revennyt jo 35 sentiksi kilolta.

Kuluneen vuoden aikana sianlihan kysyntä on räjähtänyt johtuen Kiinan sikaruttotilanteesta.

Se on ajamassa pienet ja keskisuuret sianlihaa käyttävät yritykset ahtaalle, toteaa toimitusjohtaja Mari Hannuksela Lihakeskusliitosta.

Hannukselan mukaan tilanne on kriittinen ja yhtiöt kamppailevat säilyäkseen hengissä.

Hannuksela toteaa, että sianlihan hinta EU-markkinoilla on vuoden aikana noussut lähes 40 prosenttia ja Suomessa vielä enemmän alituotannon takia.

Hannukselan mukaan lihanhankinta ja teurastus on erittäin keskittynyttä Suomessa. Kolme suurinta yritystä teurastaa lähes kaikki siat.

Pienet ja keskisuuret jalostajat ostavat kotimaisen raaka-aineen isoilta kilpailijoilta, mutta lihaa ei enää saa riittävästi.

Liiton mukaan isot teurastamot eivät aina edes anna tarjousta tulevalle vuodelle, vaan kehottavat suoraan turvautumaan tuontilihaan.

Kansainvälisesti kysynnän ja hintojen nousu lisää tuotantoa. Suomessa niin ei ole käynyt, koska isot teurastamot eivät ole korottaneet tuottajahintoja, Hannuksela toteaa.

Lihakeskusliittoa ihmetyttää myös, miksi sianlihan pakkasvarastot ovat ennätyksellisen korkeat.

Hannukselan mukaan sianlihan vientiin on Suomessa panostettu voimakkaasti. Noin joka kymmenes lihakilo menee ulos Suomesta ja osuuden odotetaan kasvavan ensi vuonna.

Kaupan toimijat ovat julkisuudessa kertoneet voimakkaasta painotuksesta kotimaiseen liharaaka-aineeseen. Kuitenkin kuluttajista karkeasti puolet hakee parasta hinta-laatusuhdetta eli ostaa itselleen sopivan tuotteen raaka-aineen alkuperästä välittämättä.

Rabobankin raportin mukaan tilanne sianlihamarkkinoilla tulee jatkumaan samansuuntaisena vielä vuonna 2020. Markkinahäiriön vuoksi hintojen kehitystä on ollut mahdotonta ennustaa voimassa oleville sekä tuleville kaupan hintajaksoille, lihatalot toteavat.

Kilpailutilanne vähentää pienten ja keskisuurten yritysten osuutta kaupan hyllyssä. Tämä tarkoittaa pahimmillaan sitä, että iso osa perinteisistä tuotteista poistuu markkinoilta ja paikallinen ruokaosaaminen näivettyy, Hannuksela sanoo.

Lue myös:

Kiinaan menee jo kymmenesosa Suomessa kasvatetusta sianlihasta – Hinnat ovat nousseet ja vienti on varovastikin arvioiden hyvin kannattavaa

Lue lisää