Maatalous

Lapin Kansa: Pelson vankilan lapinlehmät ja lampaat muuttavat ammattiopisto Lappiaan Louelle

Tervolaan siirtyy noin sata nautaa ja 700 lammasta.
Pekka Fali
Pelson vankilan maatilalla oli keväällä noin 55 lapinlehmää sekä 60 hiehoa ja lehmävasikkaa.

Pelson vankilan geenipankkikarjan lapinlehmien, eli pohjoissuomenkarjan, sekä lampaiden uudeksi kodiksi tulee ammattiopisto Lappian koulutustila Tervolan Louella, kertoo Lapin Kansa.

"Virallista päätöstä ei ole tehty, mutta sain tiedon ministeriöstä puhelimitse viime viikolla", Lappian maatalousyrittämisen osaamiskeskuksen toimipaikkapäällikkö Jarmo Saariniemi sanoo Lapin Kansalle.

Maa- ja metsätalousministeriö (MMM) ryhtyi keväällä etsimään Vaalan kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Pelson vankilatilan naudoille ja lampaille uutta hoitopaikkaa, koska Pelson vankilatoiminnot siirretään Vaalan keskustaan.

Päätöksen vuoksi vankilan maatilatoiminta päättyy ja sinne sijoitetut alkuperäisrotujen geenipankkikarjat tarvitsevat uuden sijoituspaikan vuoden 2022 loppuun mennessä.

Geenipankkikarjoilla varmistetaan alkuperäisrotujen, lapinlehmän, kainuunharmaslampaan ja suomenlampaan säilymistä.

Geenipankkikarjojen ylläpidosta kilpaili Lappian kanssa Lapin Kansan mukaan lähes kolmekymmentä muuta hakijaa. Maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti hakuvaiheessa asettavansa etusijalle tilat, jotka voivat ottaa vastaan sekä naudat että lampaat. Louelle on tulossa noin sadan lapinlehmän lisäksi seitsemisensataa lammasta.

Ennestään siellä on noin satapäinen nautakarja. Käytännössä Louelle on rakennettava esimerkiksi uusi navetta. Saariniemi arvelee, että rakennustöihin voitaisiin päästä ensi kesänä.

Ministeriö kertoi katsovansa hakijalle eduksi, jos sillä on esittää suunnitelmia alkuperäiskarjoista saatavien maito-, liha- ja villatuotteiden myynnille, jatkojalostukselle ja markkinoinnille. Saariniemelle olikin kerrottu ministeriöstä, että Louella oleva yritystoiminta painoi valinnassa.

"Meillähän on täällä esimerkiksi lihanjalostusta Meän Liha Oy:llä ja lähimaidosta jäätelöä tekevä Arctic Ice Cream Factory", Saariniemi luettelee.

Eläinten kasvattamisessa uusi kasvattaja tekee tiivistä yhteistyötä Luonnonvarakeskuksen (Luke) kanssa, joka vastaa Suomen kansallisen geenivaraohjelman koordinaatiosta. Eläimistä muun muassa kerätään geneettistä materiaalia pakastettavaksi eläingeenivarojen pitkäaikaissäilytystä varten.

Lue myös: Pelson vankilamaatilan geenipankkikarja etsii kotia – uusi kasvattaja saa eläimet ilmaiseksi

Lue lisää

Mielitkö kasvatella harvinaisia maatiaislajikkeita? Pohjoismaiden geenipankin siemenkauppa aukeaa maanantaina yksityishenkilöille

Siemenholvin talletukset ovat kultaa kalliimpia – mansikoiden, vesimelonien ja kurpitsoiden siemeniä piilotetaan Huippuvuorten uumeniin

Tunturilehmät ovat pandaa harvinaisempia – silti pohjoismaisia perinnemaisemia laiduntavat usein tuontirodut

Uhanalaista lihaa lautasella