Maatalous

Pienet possut söpöissä vaatteissaan valloittavat somessa, mutta vuoden iässä alkaa muutos, jonka seurauksena moni päätyy kodinvaihtajaksi – Minipossuyhdistys haluaa kasvatuksesta luvanvaraista

Kodinvaihtajat työllistävät eikä tieto sikarutosta tavoita omistajia. Minipossuyhdistyksessä uskotaan, että kasvatuksen muuttaminen luvanvaraiseksi auttaisi muuttamaan tilanteen.
Pekka Fali
Minipossujen kasvatus tulisi saada luvanvaraiseksi, sanoo Minipossuyhdistyksen puheenjohtaja Marjo Saarimaa. Se vähentäisi myös sikaruton leviämisen riskiä. Muhoksella asuvan Saarimaan viidestä minipossusta neljä on kodinvaihtajia.

Minipossulle on puettu Instagramin-päivityksessä tonttulakki.

Toisessa kuvassa pieni töpselikärsä kurkkii lastenrattaista. Suloisen harmittomasta imagosta koituu harmia, eikä vähiten possuille itselleen.

Moni minipossusta haaveileva rinnastaa sen koiraan. Siinä mennään metsään ensimmäisen kerran, valottaa Minipossuyhdistyksen puheenjohtaja Marjo Saarimaa Muhokselta.

"Possulla ei ole minkäänlaista miellyttämisenhalua. Sitä kiinnostaa ruoka, reviiri ja oma pesä."

MT kertoi aikoinaan minipossu Edvinistä, joka imurin äänen kuullessaan kävi repäisemässä töpselin seinästä.

Vuoden iässä todellisuus usein iskee: aikuisuutta lähestyvän possun käytös muuttuu käskevämmäksi. Hoitajaa voi olla vaikea saada, sillä reviiritietoinen eläin saattaa iskeä hampaansa vieraan tulijan pohkeeseen.

Lajinmukaista käyttäytymistään asunnossa toteuttaessaan se tonkii laminaatit lattiasta ja kaataa jääkaapit. Aikuisella emakolla on kiima kolmen viikon välein.

Silloin ne voivat olla aggressiivisia ja virtsata rajustikin, Saarimaa sanoo.

"Possu tarvitsee tonkimisen, oman rauhan ja lajitoverin. Kun nämä puuttuvat, tulee aggressiivista käytöstä ja turhautumista."

Moni luopuu lopulta siasta pitovaikeuksien vuoksi. Minipossuyhdistyksen kautta kodinvaihtajia tulee joka vuosi 50–70 kappaletta.

Nykyisellään porsaiden kasvatus on villiä ja valvomatonta.

Vastuulliset, pitkän linjan kasvattajat ovat Saarimaan mukaan luopuneet pahnueiden teettämisestä, sillä kodittomia possuja on liikaa.

Samalla sivuun jää jalostus. Minisikojen geenipooli on Suomessa pieni, joten sopivien yhdistelmien valinnassa pitäisi olla tarkkana, Saarimaa painottaa.

”Muuten eläimille aiheutetaan tarpeetonta kärsimystä.”

Yhdistyksessä on tehty töitä, jotta minipossujen kasvatus saataisiin luvanvaraiseksi. He ovat olleet yhteydessä myös maa- ja metsätalousministeriöön.

Kuvakaappauksia Instagramista / Kuvitus: MT
Minipossu on valloittava, mutta vaativa. "Onhan se siistiä päivittää Instagramiin tai Facebookiin, että kotoa löytyy possu. Ihmisten pitäisi miettiä, ajatteleeko hän omia halujaan vai eläimen parasta? Monesti eläimen paras jää valitettavasti toissijaiseksi."

Toinen yhdistyksen suuri huolenaihe liittyy sikaruttoon. Sikarutto on maailman pahin eläintautiepidemia, jonka takia on lopetettu tänä vuonna satoja miljoonia sikoja.

Suuri osa minipossujen omistajista ei ymmärrä tilanteen vakavuutta, Saarimaa sanoo.

"Ihmiset eivät ymmärrä, miten suuri riski on levittää tartuntaa ruokajätteiden mukana ja kengänpohjissa. Käydään metsästysmatkoilla alueilla, missä on todettu sikaruttoa ja naureskellaan desinfioinnille."

Yhdistyksestä kannustetaan omistajia rekisteröimään possunsa. Suomessa elää noin 1 500 minipossua, mutta niistä vain noin 300 löytyy Ruokaviraston sikarekisteristä.

Villillä porsastelulla ongelma ei tule helpottamaan, Saarimaa sanoo. Vastuullinen kasvattaja informoi minipossun hankkijaa sikaruttoon liittyvistä riskeistä ja säädöksistä.

"Kuri ja roti pitäisi saada ja kasvatus rajata ihmisille, joilla on asiantuntemusta."

Pekka Fali
Minipossut voivat hampaillaan särkeä asuntojen ja eläinsuojien rakenteita. Kari Komulaisen ja Marjo Saarimaan luona Muhoksella ne ovat sisustaneet esimerkiksi oven pinnan uusiksi.

Kun minipossuille etsitään yhdistyksessä uutta sijoituspaikkaa, vaatimuksena on, että uudessa kodissa sille voidaan tarjota lajinmukaiset olot.

Possuja ei anneta paikkoihin, joissa ne voivat olla vain sisällä talossa. Sisätiloissa jatkuva kieltäminen on kaikille stressaava tilanne, Saarimaa toteaa.

Sialla onkin hyvä olla talli tai pihamökki, jonne sen voi siirtää esimerkiksi työpäivän ajaksi. Oikeissa olosuhteissa häiriökäyttäytyminen usein häviää.

"Hyvin harva minipossu pärjää sisällä pidempään. Suunnitelma B:n ei pitäisi olla, että joudutaan luopumaan possusta", Saarimaa toteaa.

"Minipossut ovat aivan upeita lemmikkejä, mutta ne ovat sikoja, ja tarvitsevat lajinmukaiset olot."

Pekka Fali
Lemmikistä haaveilevalle ei aina tule mieleen, että minipossullakin on sian tarpeet ja riski saada sikarutto. Marjon Saarimaan sydämen ne ovat vieneet mennessään.
Lue lisää