Rikollisjengit levittävät tahallaan ASF:ää Kiinassa - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Rikollisjengit levittävät tahallaan ASF:ää Kiinassa

Taudin levittämisellä ja pelottelemalla pakotetaan viljelijät myymään eläimet polkuhintaan. Siat kuljetetaan sen jälkeen muualle ja myydään terveinä.
Sanne Katainen
Rikollisjengit käyttävät hyväkseen afrikkalaista sikaruttokriisiä levittämällä tautia tahallaan. Arkistokuva.

Afrikkalainen sikarutto on saanut myös rikolliset liikkeelle. PigWorld -lehden mukaan kiinalaiset rikollisjengit käyttävät hyväkseen afrikkalaista sikaruttokriisiä levittämällä tautia tahallaan ja pakottavat viljelijät myymään sikansa alhaisella hinnalla.

Sen jälkeen lihat salakuljetetaan muualle ja myydään terveinä.

South China Morning Post kertoi joulukuun puolivälissä viranomaislähteisiin nojaten, että rikollisjoukot käyttävät drooneja pudottaakseen ASF-tartunnan saaneita esineitä tiloille taudin levittämiseksi.

China News -lehti, joka on sidoksissa valtion uutistoimistoon Xinhuaan, kertoi puolestaan, että jengit yrittivät levittää paniikkia viljelijöiden keskuudessa pakottaakseen heidät myymään karjansa alehintaan.

Joskus rikolliset ovat levittäneet huhuja taudin leviämisestä paikkakunnalla ja saattavat jopa jättää kuolleita sikoja tien varrelle saadakseen viljelijät uskomaan tartunnan leviävän.

Kun rikolliset ovat ostaneet siat, ne salakuljetetaan elävinä tai teurastettuina muualle Kiinaan, missä sianlihasta maksetaan enemmän.

Sianlihan ja etenkin elävien eläinten kuljettaminen maakunnasta toiseen on kielletty. Tällä pyritään estämään taudin leviämistä.

Toiminta on hyvin kannattavaa. Yhdestä siasta rikolliset voivat ansaita jopa tuhat yuania, 130 euroa. Ostajia riittää ja jälleenmyyjät ovat viranomaisten mukaan varanneet käteistä salakuljetetun lihan hankkimiseen.

Pelkästään Lounais-Yunnanin maakunnassa viranomaiset ovat takavarikoineet 10 000 elävää sikaa, joista osa oli saanut virustartunnan. Eläimiä oltiin kuljettamassa muihin osavaltioihin.

Poliisi on kertonut, että yksi jengi salakuljetti 4 000 sikaa yhden päivän aikana Yunnanin maakunnasta.

Lue lisää:

PigWorld: Chinese gangs accused of purposely infecting pigs with ASF

Lue lisää

Kiina on avannut Hongkongiin kansallisen turvallisuusviraston

Sianlihan Kiina-lisät ohi - EU-tuottaja saa nyt saman kuin ennen ASF-kriisiä

Jo yli sata lihatoriin liittyvää koronatartuntaa Pekingissä

Kiinassa kymmeniä uusia koronatartuntoja – ihmiset pelkäävät toisen aallon nousemista