Maatalous

Kiina alentaa satojen tuotteiden tuontitulleja, myös Suomesta vietävän sianlihan hintalappu halpenee

Pakastetun sianlihan tulli putoaa 12 prosentista 8 prosenttiin.
Johannes Tervo
Kiinan tuontitullien aleneminen koskee pakastettua sianlihaa.

Kiina alentaa vuoden alussa yhteensä yli 850 tuotteen tuontitulleja, maan valtiovarainministeriö ilmoittaa. Tuotteiden joukossa on pakastettu sianliha, jolle asetettu tulli putoaa 12 prosentista 8 prosenttiin.

Kiinassa kysyntä ulkomaiselle sianlihalle on kova. Sikoja tappava afrikkalainen sikarutto leviää maassa ja on ajanut aiemmin sianlihasta omavaraisen maan riippuvaiseksi tuontilihasta.

Asiantuntija-arvioiden mukaan jopa noin puolet Kiinan noin 400 miljoonasta siasta voi kuolla afrikkalaiseen sikaruttoon. Valtion virallisten lukujen mukaan sairauden vuoksi on teurastettu noin miljoona sikaa.

Suomesta lihaa Kiinaan vievät HKScan ja Atria, jotka ovat molemmat raportoineet vientinsä Kiinaan reipastuneen. Atria kertoi osavuosikatsauksessaan lokakuussa, että sen sianlihan tuotannosta jo noin 12 prosenttia kulkee Kiinaan.

HKScan kertoi tavoittelevansa vientilupia Kiinaan lisäksi siipikarjalle ja naudanlihalle, sillä sikaruton aiheuttama tilanne Kiinan sianlihamarkkinassa vaikuttaa myös muiden lihalajien kysyntään.

Kiinan halpuutuslistalla onkin myös muita tuotavia ruokatuotteita, muun muassa kala, juusto ja pähkinät. Lisäksi tuontitullit laskevat esimerkiksi monien lääkeaineiden ja kemianteollisuuden tuotteiden kohdalla.

Heinäkuussa Kiinan on määrä puolestaan laskea teknologiakomponenttien tulleja. Valtiovarainministeriö sanoo, että tullien laskun tarkoituksena on optimoida kaupan rakennetta ja kannustaa korkeatasoisia tuotteiden hyödyntämiseen.

Lähteenä myös AFP.

Lue myös:

Markkinakatsaus: EU:n sikamarkkina on Aasian varassa – kulutus Euroopassa laskee

Kiinaan menee jo kymmenesosa Suomessa kasvatetusta sianlihasta – Hinnat ovat nousseet ja vienti on varovastikin arvioiden hyvin kannattavaa

Lue lisää

Hiekan liikakäyttö turmelee ympäristöä Itä-Aasiassa – Kiinassa on valtava kysyntä hiekasta, josta valmistetaan betonia ja asfalttia

Suomalaisia pakasteita viedään nyt Kiinan markkinoille K-ryhmän ja MTK:n yhteistyöllä – Alibaban verkkokaupassa ei ole aikaisemmin myyty pakastetuotteita

Tulli on löytänyt tuontielintarvikkeista terveydelle haitallista kasvinsuojeluainetta, valvontaa tehostetaan

WTC-terrori-iskujen vuosipäivä: "Sodat eivät ole ratkaisseet terrorismin ongelmaa"