Optimoitu valaistus parantaa eläinten hyvinvointia ja tuottavuutta – Koneviesti esittelee navetan energiatehokkaalla valaistuksella - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Optimoitu valaistus parantaa eläinten hyvinvointia ja tuottavuutta – Koneviesti esittelee navetan energiatehokkaalla valaistuksella

Lapinlahdella sijaitsevalle Rastinlahden maitotilalle valmistui vuonna 2017 uusi robottinavetta lypsylehmille ja kesän 2019 lopulla hiehoille. Molempien rakennusten valaistuksessa on huomioitu energiankulutuksen lisäksi eläinten hyvinvointi.
Marko Taavila
Päätyseinien läpikuultavat pystyikkunat lisäävät valoisuutta navettojen sisätiloissa.

Uusiin parsipihattoihin pääsee luonnonvaloa kattoikkunoiden sekä pääty- ja sivuseinien kautta. Pitkillä seinustoille sen määrää hallintaan verhoilla, jotka avautuvat ja sulkeutuvat automaattisesti säätilojen muutosten perusteella. Luonnonvalojen vaikutusta täydennetään kotimaisilla Ledistys Oy:n Moduled-sarjan valaisimilla, joiden etuna on energiantehokkuus ja valon laatu. Perinteisiin lamppuihin verrattuna kyseiset ledit kuluttavat 80 prosenttia vähemmän sähköä. Rastinlahden vanhojen navettojen loisteputkien valoteho jää huomattavasti alhaisemmaksi.

Valaistusta pystyy ohjaamaan joustavasti. Sovellus on asennettuna tilan isäntäväen kotikoneelle ja kulkee mukana älypuhelimissa mobiiliversiona. Tällä hetkellä asetuksena on 12 tunnin jaksotus, jossa sisätilojen valaistus kirkastuu aamulla kello 7 mennessä ja vastaavasti himmenee kello 19 illalla.

Uudistusten myötä Rastinlahden tilalla karjan pääluku ja tuotantomäärät ovat kasvaneet huimasti. Tilan isännän Jarmo Niskasen mukaan lypsykarjaa on 220 yksilöä, jonka lisäksi hiehoja ja vasikoita on yhteensä 150 kappaletta. Maitoa tila tuottaa noin 2,2 miljoonaa litraa vuodessa.

”Olemme tyytyväisiä valintaamme. Vastaava valaistusjärjestelmä otettiin hiehojenkin navettaan”, Niskanen toteaa.

Valaistuksella ja sen optimoinnilla voidaan parantaa lypsettävien lehmien maidontuotantoa sekä edistää vasikoiden kasvua jopa 10 prosenttia.

”Lehmän verkkokalvoille tuleva runsas valo vähentää melatoniinin eritystä ja lisää kasvuhormonin määrää veressä. Tämä aktivoi eläintä liikkumaan ja syömään, mikä vaikuttaa positiivisesti maitotuotokseen”, selvittää ProAgrian maatilayritysasiantuntija Minna Tanner.

Valaistuksen himmentäminen yöajaksi takaa lehmille riittävän levon ja edistää munasolujen kypsymistä ja vapautumista. Ummessa olevat ja tiineet hiehot hyötyvät muuta karjaa pidemmistä hämäräjaksoista. Tutkimuksissa on havaittu tämän lisänneen 12 prosenttia kuiva-aineiden syöntiä poikimisen jälkeen kyseisissä eläinryhmissä.

Tannerin mukaan valaistuksen laatuun ja sijoitteluun kiinnitetään karjataloudessa entistä enemmän huomiota. Aiemmin valaisimia asennettiin tiloissa työskentelevien ihmiset ehdoilla, mutta nykyisin asia ymmärretään jo laajemmin.

”Valolla voidaan esimerkiksi houkutella lehmiä ruokintapöytien ääreen tai siirtymään pimeään aikaan rakennuksesta toiseen”, Tanner kertoo.

Miksi valaistuksen mitoitus on tärkeässä roolissa? Mikä on led-valaisimien käyttöikä?

Lue Rastinlahden navetoiden valaistusprojektista Koneviestin nettisivuilta.

Lue lisää

Koneviesti: Volvo esitteli vuonna 1973 uuden N-mallisarjansa – nokallinen auto antoi valmistajalle ja liikennöitsijälle merkittäviä etuja

Koneviesti: Näin laitat peräkärryn kolhiintuneen kuomun kuntoon

Koneviesti vertaili akkukäyttöiset runkonaulaimet – eroja löytyi muun muassa tekniikassa ja työpainossa

Sahaan tarttunut tahma irtoaa vain tehopuhdistuksella – Koneviesti testasi sahoille räätälöidyn aineen