"Eläimen ripuli ei ole koskaan normaali tila" – suolisto-oireiden syy pitäisi aina tutkia, jotta taudit eivät leviä - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

"Eläimen ripuli ei ole koskaan normaali tila" – suolisto-oireiden syy pitäisi aina tutkia, jotta taudit eivät leviä

Vasikan ripulin syy voi olla esimerkiksi ihmiseenkin tarttuva kryptosporidioosi.
Pekka Fali
Ripuli heikentää vasikoiden hyvinvointia. Kuvan vasikat eivät liity tapaukseen.

Suomen hyvästä eläintautitilanteesta huolimatta kotieläintiloilla leviää jatkuvasti eläintauteja, jotka aiheuttavat vähintään harmia sekä hyvinvoinnin ja kannattavuuden heikkenemistä. Yksi yleisimmistä on nautojen kryptosporidioosi, joka leviää helposti ja on myös ihmisille vaarallinen.

Kryptospridioosin aiheuttava Cryptosporidium on alkueläin, jota esiintyy kaikkialla maailmassa. Se leviää ihmisen tai eläimen ulosteella saastuneen veden tai elintarvikkeiden välityksellä ja myös ihmisestä sekä eläimestä toiseen ja aiheuttaa suolistotulehdusta.

Kryptosporidioosi on yleinen vasikodien ripulin syy, jota marraskuun lopussa esiintyi Suomessa noin 140 nautatilalla.

Eläinten Terveys ETT ry:n toiminnanjohtaja Ina Toppari muistuttaakin, että eläimen ripuli ei ole koskaan normaali olotila. "Ripulin syy täytyy aina selvittää, jotta tartunnat eivät pääse leviämään."

Sikapuolella ripulin voi aiheuttaa myös sikadysenteria, joka todetaan vain näytteitä ottamalla. Myös pälvisilsaa ja mycoplasma bovista ilmenee edelleen nautatiloilla ja niiden torjumiseen pohditaan uudenlaisia toimia.

Siipikarjapuolella ensi vuosi on kymmenes peräkkäinen vuosi, jona tuotantopolven broilereita ei ole tarvinnut lääkitä antibiooteilla Suomessa, Toppari kehuu.

Lue myös:

Salmonella yleistyi tänä vuonna, mutta ei epidemiaksi asti – "Rehuketjun puhtaanapito ja haittaeläimiltä suojautuminen on pettänyt"

Lue lisää

Suomalaisilla testattu ripulirokote osoittautui lupaavaksi

Kiinan pelätään hätäilevän ASF-rokotteen kanssa – "Tehokkaan ja turvallisen rokotteen kehittäminen on käytännössä osoittautunut erittäin vaikeaksi"

ETT:n Toppari antaisi sianlihan salakuljetusta yrittäville matkailijoille rangaistuksia – afrikkalaisen sikaruton riski koko ajan olemassa

Salmonella yleistyi tänä vuonna, mutta ei epidemiaksi asti – "Rehuketjun puhtaanapito ja haittaeläimiltä suojautuminen on pettänyt"