Maatalous

Brittiviljelijöiden visio: Biohiilen syöttäminen karjalle saattaa vähentää tuotannon ympäristövaikutuksia

Nitraattipäästöt vähenisivät ja maaperän kunto kohenisi, jos karjalle syötettäisiin hiiltä, arvelee asiaa tutkivien innovatiivisten brittiviljelijöiden ryhmä.
Saara Lavi
Hiiltä syöneet naudat ovat brittituottajan mukaan muita rauhallisempia ja niiden lanta haisee vähemmän ammoniakilta. Arkistokuva Suomesta.

Iso-Britannian Walesissa testataan parhaillaan, voidaanko nautojen nitraattipäästöjä pienentää ja maaperän kuntoa parantaa syöttämällä naudoille puuhiiltä. Testiä vetää voittoa tavoittelematon tuottajien ryhmä Innovative Farmers.

Ryhmän tavoitteena on mahdollistaa tuottajalähtöistä koetoimintaa ja laajentaa sitä yhä useammille tiloille, kertoo Farmer's Guardian.

Lincolnshireläinen lihakarjankasvattaja Richard Copley on syöttänyt pihvirotuisille emolehmilleen puuhiiltä jo vuosia. Copleylla on karjan lisäksi puunleikkausliiketoimintaa, josta jäävät roskat ja muun ylijäämän hän prosessoi biohiileksi tähän tarkoitetussa erityisessä kammiossa pyrolyysin avulla.

Copley syöttää biohiilen naudoille. Aiemmin se tarjoiltiin karjalle paloina, mutta nykyisin se hienonnetaan valssimyllyllä. Jauhe levitetään nautojen ohrapohjaisen rehun päälle. Karja vaikuttaa pitävän hiilijauheesta. "Ne imuroivat sen suuhunsa nopeasti jakamisen jälkeen", Copley kertoo Farmer's Guardianissa.

Karjankasvattajan mukaan kokemukset hiilen syötöstä ovat muutenkin positiivisia. Hiiltä saaneet nautaryhmät vaikuttavat muita rauhallisemmilta ja niiden lanta haisee vähemmän ammoniakilta, kuin muiden ryhmien. Tätä ei ole tieteellisesti todistettu, mutta ero on tuottajan mukaan selvästi havaittavissa.

On myös arveltu, että hiilen syöttäminen saattaa vähentää nautojen sisäloisia. Tästäkään ei toistaiseksi ole tutkimustuloksia.

Biohiilen on todettu pystyvän sitomaan hiiltä maahan, ja nyt halutaan selvittää sen muita mahdollisia vaikutuksia maataloudessa. Conventryn yliopiston tutkija Donna Udall on työskennellyt Copleyn kanssa hiilikokeessa.

Udallin mukaan tulokset osoittavat, että nitraattipitoisuudet laskivat niiden nautojen lannassa, joille syötettiin biohiiltä. Toistaiseksi tutkittu viiden lehmän otos on kuitenkin vielä liian pieni varsinaisten johtopäätösten vetämiseen. Nurmen kasvuun biohiiltä sisältävän lannan käytöllä ei toistaiseksi havaittu vaikutusta, mikä saattaa johtua lannan pienestä biohiilipitoisuudesta.

Tutkija uskoo, että Copleyn havaitsema nautojen rauhallisuus voi johtua hiilen aikaansaamista pH:n muutoksista pötsissä. Luotettavampien tulosten saamiseksi tarvitaan laajempaa ja pidempiaikaista tutkimusta.

"Tulokset antavat toivoa, mutta biohiili ei ole täydellinen ratkaisu ja paljon asioita on vielä selvitettävä", Udall toteaa.

Lue lisää

Lyökö valtavan kasvuvoimainen paju tällä kertaa läpi? Entinen turvesuo puskee unohdettua puulajia biohiilen raaka-aineeksi

Yle uutiset: Karjatilalliset säilyttivät taivasalla kymmeniä naudanraatoja ja hautasivat niitä maahan Kauhajoella – oikeus tuomitsi sakkoihin

Katso video: Lehmät vilvoittelevat hellepäivänä viileässä vesisuihkussa

Mitä on käänteinen ruskistaminen? Perinteinen grillaus saa tänä kesänä lisämausteita maailmalta ja yhdessäolosta