Vakuutusjätti varoittaa huoltamattomista pienkuormaajista: Ovat aiheuttaneet viime vuosina kymmeniä tulipaloja, vahingot pahimmillaan miljoonaluokkaa - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Vakuutusjätti varoittaa huoltamattomista pienkuormaajista: Ovat aiheuttaneet viime vuosina kymmeniä tulipaloja, vahingot pahimmillaan miljoonaluokkaa

Tilakeskuksissa käytettävien moottorityökoneiden määrä on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina.
Joona Piirala
Viime vuosina erityisesti tuotantotiloissa palamaan syttyneet pienkuormaajat ovat aiheuttaneet kymmeniä tulipaloja. Kuvituskuva.

Huoltamattomat pienkuormaajat muodostavat merkittävän paloriskin maatiloilla. Vakuutusjätti LähiTapiola kertoo, että viime vuosina ne ovat aiheuttaneet kymmeniä tulipaloja, joista osa on levinnyt tuhoisiksi suurpaloiksi aiheuttaen miljoonaluokan vahinkoja tiloille.

Tilakeskuksissa käytettävien moottorityökoneiden määrä on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina. Työtehoseuran pienkuormainoppaan mukaan maatiloilla arvioidaan olevan jo lähes 10 000 pienkuormaajaa. Suosittuja pienkuormaimia ovat esimerkiksi Bobcatit, Giantit, Schäfferit, Avantit ja Caterpillarit.

LähiTapiola korostaa, että huoltamattomat moottorityökoneet muodostavat vakavan paloriskin koko tuotantotoiminnalle. Pienkuormaajia käytetään päivittäin kosteissa ja pölyisissä tuotantotiloissa, jolloin koneiden huolto ja puhtaanapito korostuvat. Koneiden paloturvallisuusriskit ilmenevät viallisina sähkölaitteina ja moottoritilojen epäpuhtauksina.

Positiivista on kuitenkin se, että ymmärrys pienkuormaajien paloriskeistä on kasvanut viime vuosina. Vakuutusyhtiö LähiTapiolan vakuutustutkija Jarkko Asp tutki loppuvuodesta 2018 yli miljoonan euron vahingot aiheuttanutta navettapaloa, jonka syttymissyyksi selvisi Avant-kuormaajan sähkökaapelien puutteellinen kiinnitys.

Sähkökaapelivika osoittautui laajemmaksi ongelmaksi. Sähkökaapelien hankaus aiheutti kipinöintiä ja näin sai alkunsa useita kymmeniä erisuuruisia työkone- ja rakennuspaloja. LähiTapiola nostaa esiin sen, että kuormaajien valmistaja, Avant-Tecno on tehnyt tutkimusten jälkeen takaisin- ja korjauskutsun noin 5 000 kuormaajalle.

Lue lisää

Hevoskuntoutuskeskus paloi Kruunupyyssä, hevoset pelastettiin

Tässä on todellisen lähiruuan ravintola – paistiksi pääsevät strutsit ja possut ja kaikki ruoka on peräisin viereiseltä tilalta

Moni huolissaan ikääntyneen tuttavan ajotaidoista – yli 70 vuotiaiden ajokortillisten määrä on kasvanut vauhdilla

Lehdet: Navetta ja pihatto paloivat varhain torstaiaamuna Kouvolan Jaalassa