Vakuutusjätti varoittaa huoltamattomista pienkuormaajista: Ovat aiheuttaneet viime vuosina kymmeniä tulipaloja, vahingot pahimmillaan miljoonaluokkaa - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

Vakuutusjätti varoittaa huoltamattomista pienkuormaajista: Ovat aiheuttaneet viime vuosina kymmeniä tulipaloja, vahingot pahimmillaan miljoonaluokkaa

Tilakeskuksissa käytettävien moottorityökoneiden määrä on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina.
Joona Piirala
Viime vuosina erityisesti tuotantotiloissa palamaan syttyneet pienkuormaajat ovat aiheuttaneet kymmeniä tulipaloja. Kuvituskuva.

Huoltamattomat pienkuormaajat muodostavat merkittävän paloriskin maatiloilla. Vakuutusjätti LähiTapiola kertoo, että viime vuosina ne ovat aiheuttaneet kymmeniä tulipaloja, joista osa on levinnyt tuhoisiksi suurpaloiksi aiheuttaen miljoonaluokan vahinkoja tiloille.

Tilakeskuksissa käytettävien moottorityökoneiden määrä on lisääntynyt merkittävästi viime vuosina. Työtehoseuran pienkuormainoppaan mukaan maatiloilla arvioidaan olevan jo lähes 10 000 pienkuormaajaa. Suosittuja pienkuormaimia ovat esimerkiksi Bobcatit, Giantit, Schäfferit, Avantit ja Caterpillarit.

LähiTapiola korostaa, että huoltamattomat moottorityökoneet muodostavat vakavan paloriskin koko tuotantotoiminnalle. Pienkuormaajia käytetään päivittäin kosteissa ja pölyisissä tuotantotiloissa, jolloin koneiden huolto ja puhtaanapito korostuvat. Koneiden paloturvallisuusriskit ilmenevät viallisina sähkölaitteina ja moottoritilojen epäpuhtauksina.

Positiivista on kuitenkin se, että ymmärrys pienkuormaajien paloriskeistä on kasvanut viime vuosina. Vakuutusyhtiö LähiTapiolan vakuutustutkija Jarkko Asp tutki loppuvuodesta 2018 yli miljoonan euron vahingot aiheuttanutta navettapaloa, jonka syttymissyyksi selvisi Avant-kuormaajan sähkökaapelien puutteellinen kiinnitys.

Sähkökaapelivika osoittautui laajemmaksi ongelmaksi. Sähkökaapelien hankaus aiheutti kipinöintiä ja näin sai alkunsa useita kymmeniä erisuuruisia työkone- ja rakennuspaloja. LähiTapiola nostaa esiin sen, että kuormaajien valmistaja, Avant-Tecno on tehnyt tutkimusten jälkeen takaisin- ja korjauskutsun noin 5 000 kuormaajalle.

Lue lisää

Ilmastonmuutos voi tehdä riskikohteiden vakuuttamisen mahdottomaksi: "Ei pidä luulla, että aina ja ikuisesti voi vakuuttaa minkä tahansa kohteen"

Finanssivalvonta arvioi vakuutusalan johtajien osaamista: "Jos sitä ei ole valittaessa, se hankitaan"

Kuka maksaa, jos maatalousharjoittelija mokaa? Vakuutuksista on hyvä ottaa selvää

Juha Koponen voi aloittaa LähiTapiola-ryhmän pääjohtajana – Koponen MT:lle: ”Finanssivalvonta on todennut, että heillä ei ole huomautettavaa minun aloittamiseeni pääjohtajana”