Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Maatalous

Churchill ennusti keinolihan keksimisen 1930-luvulla – tutkija Lauri Reuter väittää, että seuraavat 30 vuotta muuttavat ruokaa enemmän kuin edelliset 10 000 vuotta

Reuter puhui keskiviikkona Maataloustieteen päivillä Helsingissä.
Kari Salonen
Lauri Reuter on tutkinut kasvisolukkokasvatusta laboratoriossa.

Teknologian kehitys yliarvioidaan lyhyellä aikavälillä ja aliarvioidaan pitkällä aikavälillä, totesi tutkija Lauri Reuter Maataloustieteen päivillä Helsingissä keskiviikkona.

Hän kertoi Winston Churchillin ennustaneen keinolihan keksimisen vuonna 1931. Churchill uskoi silloin, että 1980-luvulla syödäkseen kananrintaa ihmisen ei tarvitse kasvattaa koko kanaa, vaan ainoastaan se pala, jonka tahtoo syödä.

Ennuste ei toteutunut niin nopeasti, mutta nyt se alkaa olla mahdollista.

Reuter väittää, että seuraavat 30 vuotta muuttavat ruokaa enemmän kuin edelliset 10 000 vuotta. Ajatus kuulostaa uskomattomalta, mutta toisaalta viimeisen sadan vuoden aikana tapahtunut kehitys on ollut valtavaa.

Maatalous alkoi noin 10 000 vuotta sitten, mutta kehittyi aluksi hyvin hitaasti. Vasta sata vuotta sitten alkanut koneellistuminen sekä muun muassa väkilannoitteet ja kasvinsuojeluaineet saivat aikaan suuren muutoksen työtapoihin ja tuotantomääriin.

Tämä kehitys voi nyt entisestään kiihtyä.

Reuter ei lähde ennustamaan tarkkaan, mitä seuraavina vuosikymmeninä tapahtuu, mutta hän uskoo tiedonkeräämisen ja sitä käsittelevän tekoälyn olevan avainasemassa.

Älylaitteet keräävät ihmisten terveystietoja jo nyt. Ruuan verkkokauppa tulee yleistymään. Tietoja muun muassa ravintotarpeesta ja ostoskäyttäytymisestä voidaan kerätä valtavasti ja niiden avulla ravintolat ja elintarviketeollisuus voisivat tarjota kuluttajille yksilöllisiä tuotteita käyttäen lisäksi esimerkiksi 3D-tulostusta.

Ruuan tuotannosta Reuter mainitsee suomalaisen Solar foodsin, jolla on menetelmä valmistaa ilman typestä, hiilidioksidista ja vedestä sähkön ja bakteerien avulla proteiinia.

Menetelmällä voitaisiin tuottaa ruokaa ilman maata. Sitä voitaisiin hyödyntää alueilla, joilla ruuan tuotanto ei kuivuuden ja kuumuuden takia ole nyt mahdollista, mutta näillä alueilla voitaisiin tuottaa halpaa aurinkosähköä ja siten halpaa proteiinia.

Lue lisää

Ruokarahasto pääsi tavoitteeseensa: koossa on yli 40 miljoonaa euroa ruoka-alan startuppeihin

"Eläimen syöminen ja syödyksi tuleminen on ookoo" – huippukokki Henri Alén ja tutkija Lauri Reuter tutustuivat kymmenen maan ruuantuotantoon ja yllättyivät

Munaa ilman kanaa, olutta virtsasta? Maaliskuussa alkaa tv-sarja, joka pureutuu ruuan tulevaisuuteen

Asiantuntijoiden reseptejä tulevaisuuden ruokaan: kouluruuasta vientituote ja paluu syömisessä 70-luvulle – ruuan halventaminen ei johda ilmastoviisaaseen maatalouteen