Uudet jättipuimurit ovat osoittautuneet paloherkiksi: Kolme uutta konetta roihusi liekeissä parin kuukauden sisällä Tanskassa - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Uudet jättipuimurit ovat osoittautuneet paloherkiksi: Kolme uutta konetta roihusi liekeissä parin kuukauden sisällä Tanskassa

Räjähdysmäisesti edenneitä paloja oli mahdoton sammuttaa. Palokunnille jäi palon jälkihoito ja kytevän oljen ja viljan sammuttaminen.
LandbrugsAvisen

Uudet jättipuimurit ovat osoittautuneet paloherkiksi. Tanskassa paloi kesän ja syksyn aikana ainakin kolme suurta ja lähes uutta puimuria käyttökelvottomiksi.

LandbrugsAvisenin verkkosivuilla kerrotaan tapauksista kuvineen. Yhteistä on, että palot ovat levinneet räjähdysmäisesti ja kuljettajalle on ollut tärkeintä selvitä ulos koneesta.

Heinäkuun alussa kärähti ensimmäistä vuotta käytössä ollut Fendtin puimuri Rogenissa Aarhusin itäpuolella. Kuljettajan mukaan puimuri paloi täysillä liekeillä puoli minuuttia sen jälkeen, kun hän huomasi savua. Savupatsas näkyi 30 kilometrin päähän.

Kuukautta myöhemmin syttyi lähes uusi New Holland Kolindissa Aarhusin koillispuolella. Viljelijä yritti sammuttaa paloa ja palokunta tuli nopeasti paikalle, mutta puimuri paloi täysin.

Tuli sytytti myös oljen, mutta palonkunta sai palon rajattua nopeasti. Palopäällikön mukaan onneksi ei ollut yhtä kuivaa kuin kesällä 2018.

Viimeisin palo syttyi parinkymmenen kilometrin päässä edellistä Hvilasagerissa elokuun lopulla. Reilun viikon käytössä ollut Massey-Ferguson Ideal-puimuri leimahti tuleen.

Kuljettaja huomasi jättipuimuria katsomaan tulleiden viittoilevan ja näki savua ja liekkejä takanaan. Kuljettaja yritti sammuttaa paloa, mutta se oli mahdotonta. Kyse oli enemmänkin pakenemisesta, hän kertoi lehdelle.

Idealin palon arvellaan syttyneen kuumentuneesta laakerista. Kahdessa muussa syttymissyy jäi epäselväksi, mutta kummassakin palo alkoi puimurin sisältä.

Linkit uutisiin puimuripaloista:

Voldsom brand i ny Ideal-tærsker: Fælge fløj 40 meter væk ved eksplosionen

Chokeret landmand: Ny mejetærsker omsluttet af flammer på 30 sekunder

Mejetærsker udbrændte totalt - beredskabet måtte rykke ud to gange

Lue lisää

Poliisi epäilee Jyväskylän senioritalon palon alkaneen kynttilästä parvekkeella – palon nopea leviäminen ihmetyttää

Jyväskylän tulipalon runtelemassa seniorikorttelissa asuu kaikkiaan 200 ihmistä – Kaikki asukkaat saatiin evakuoitua ja majoitettua muualle

Yöllä Jyväskylässä syttyneestä senioritalosta nousee enää lähinnä vesihöyryä – pelastuspäällikkö palon mahdollisesta leviämisestä: "En uskalla luvata mitään"

Tanskassa löytyi turkistarhalta kahdelta minkiltä koronavirustartunta