Yle: Kanaharrastajille kiikutetaan salakuljetettuja munia ja rekisteröintiä lyödään laimin – "Silloin taudin leviämisen estäminen on mahdotonta" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

Yle: Kanaharrastajille kiikutetaan salakuljetettuja munia ja rekisteröintiä lyödään laimin – "Silloin taudin leviämisen estäminen on mahdotonta"

Julkisuudessa on nähty kanarotuja, jotka eivät ole Ruokaviraston virallisella tuontilistalla.
Tuulikki Viilo
Moni harrastekanalan pitäjä jättää rekisteröinnin Ruokavirastolle tekemättä.

Salakuljetettuja siitosmunia ja untuvikkoja myydään jatkuvasti netin keskustelupalstoilla, kertoo Yle.

Se kasvattaa vaarallisten eläintautiepidemioiden leviämisen riskiä Suomeen. Kanat ja munat on tuotu Suomeen Viron kautta, mutta alkuperämaasta ei ole varmuutta.

Julkisuudessa on nähty esimerkiksi kanarotuja, jotka eivät ole Ruokaviraston virallisella tuontilistalla. Satunnaisesti laittomia maahantuontitapauksia myös annetaan ilmi.

Siipikarjaa saa tuoda Suomeen EU:n alueelta, Norjasta ja Sveitsistä lemmikkieläinten tavoin ilman erillistä ilmoitusta tullille. Maahantuojan on kuitenkin rekisteröidyttävä lain edellyttämällä tavalla Ruokaviraston rekisteriin eläinten maahantuojaksi.

Käytännössä kanojen ja munien tuontia ei kuitenkaan valvo kukaan.

Merkittävä osa harrastekanaloista laiminlyö lakisääteistä rekisteröintivelvoitettaan ja tulkitsee lainsäädäntöä väljästi.

"Rekisteröinnin puuttuessa ei pystytä kartoittamaan esimerkiksi lintuinfluenssan kaltaisten vakavien eläintautien uhan alla olevaa siipikarjaa. Silloin taudin leviämisen estäminen on mahdotonta", sanoo Suomen Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina Ylelle.

Harrastekanaloista tavataan jo esimerkiksi hengitystietulehduksia aiheuttavia mykoplasmabakteeritartuntoja.

Sen krooniset muodot aiheuttavat siipikarjalle nuhaa ja aivastelua, silmä- ja poskionteloiden tulehduksia sekä munamäärän laskua jalostus- ja munintakanaloissa.

Laittomasti tuodulla siipikarjalla voi olla myös Newcastlen tautia, salmonellaa ja lintuinfluenssaa. Ne voivat tarttua myös tuotantoeläiminä pidettävään siipikarjaan sekä muihin eläimiin ja osa myös ihmisiin.

Newcastlen tauti on yksi vakavimmista siipikarjalla esiintyvistä tarttuvista taudeista, mikä voi pahimmillaan vaarantaa laajalti suomalaisen siipikarjatuotannon. Newcastlen taudin rantautuminen Suomeen aiheuttaisi miljoonakustannukset.

Osa harrastekanojen pitäjistä luopuu linnuista kesän lopuksi.

Kesäkanoista voi olla vaikea luopua. Niiden siirtäminen kanalasta toiseen kasvattaa kuitenkin tautiriskiä.

Lue lisää

Musertava uutinen kanalalle Seinäjoella: Suoramyyntiin panostavan tilan rutiinitarkastuksessa löytyi salmonellaa

MMM:n asetus: Siipikarja pidettävä turvassa lintuinfluenssalta – määräys koskee myös harrastetiloja

Asuntomessujen siivekkäät saavat monet pohtimaan kanatarhaa – "On ajateltava myös syksyä", muistuttaa Ari Puuri

Kanatilallinen kertoo syöttäneensä koiralleen vain muutaman elävän tipun vuodessa – syyttäjä vaatii rangaistusta eläinsuojelurikoksesta