Maatalous

Harvinainen tapaus: Talitiaiset nokkivat lehmiin haavoja Lapissa, seurauksena kymmenien tuhansien eurojen vahingot – useita eläimiä jouduttu lopettamaan

Maitorasvaan mieltyneet linnut tunkeutuvat kolmelle maitotilalle ja nokkivat lehmien vetimiä. Seurauksena on ollut tautikierre, jonka takia useita eläimiä on jouduttu lopettamaan.
Lari Lievonen / Kuvamuokkaus: Juho Leskinen
Talitintit aiheuttivat tiloilla kymmenien tuhansien eurojen vahingot. Viime vuosina eläinlääkärit ovat satunnaisesti raportoineet tapauksista, joissa tintit ovat nokkineet lehmiä. Joillakin tiloilla tapauksia oli ilmennyt, kun lintujen ruokinta lopetettiin. Tintit ovat oppivaisia ja niillä on koostaan huolimatta vahva nokka. Kuvituskuva.

Talitintit ovat aiheuttaneet mittavaa vahinkoa kolmella lypsykarjatilalla Lapissa.

Navettaan puikahtaneet tintit ovat nokkineet lehmien vetimien ihon rikki. Nokkimisen seurauksena lehmät ovat saaneet utaretulehduksia, jonka takia eläimiä on jouduttu jopa lopettamaan.

Yksittäisellä tilalla vahingot ovat nousseet yli 15 000 euroon. Kaikki tapaukset sattuivat marraskuussa.

Talitintit nokkivat utareita todennäköisesti maitorasvaa saadakseen.

Kulkuesteet eivät estäneet niitä pääsemästä sisään. Lintuverkkoja on ikkunoissa ja hormeissa, kertoo Simossa lypsykarjatilaa pitävä Tuomo Leinonen.

Tilalla on yritetty pitää huoli. ettei lintuja navetassa ole. Talitintti on kuitenkin nopealiikkeinen, Leinonen toteaa. Tintti voi puikahtaa navettaan esimerkiksi ovenavauksen yhteydessä.

Nälkiintyneistä linnuista tuskin oli kyse, isäntä arvelee. Tinteillä oli oma ruokapaikka noin 100 metrin päässä navetasta.

Leinosen tilalla seitsemän lehmää jouduttiin lopettamaan tapauksen takia. Yllättävät taloudelliset tappiot suistivat tilan talouden hetkeksi täysin raiteiltaan. "Tällaisen katastrofin iskeminen on ihan käsittämätöntä."

Tilan puhtaan holsteinkarjan keskituotos on noin 13 000 kiloa vuodessa. Hiljattain Leinonen palkittiin vuoden lappilaisena maanviljelijänä. Jokaisen menetetyn lehmän mukana katosi pala tilan jalostustyöstä. "Sitä menetystä ei korvaa mikään raha", isäntä sanoo.

Sairaiden eläinten hoito on teettänyt myös ylimääräistä työtä. Utaretulehduksia hoidettiin puolentoista kuukauden aikana 14, kun koko viime vuoden aikana tapauksia oli Leinosen mukaan kolme.

Esimerkiksi Manteli-lehmä oli pysynyt ennen nokkimista terveenä. "Se on navetassa aina ensimmäisenä rapsutuksia vailla."

Tintit ovat terrorisoineet toistakin simolaista tilaa.

Pikkulinnut lehahtivat sisälle, kun rakennusprojektin takia navetan ovet jouduttiin pakkasella avaamaan.

Vuonna 2006 rakennetussa pihatossa ei tinteistä ole aiemmin ollut harmia, kertoo emäntä Virpi Parpala. Hän arveli aluksi lintujen pyrkivät sisälle lämmön perässä.

Ällistyksekseen Parpala huomasi myöhemmin niden suuntavan lehmien luo ja nokkivat niiden vetimien päitä verille. Seurauksena 15 lehmää sai utaretulehduksen ja viisi lehmää jouduttiin poistamaan.

Marita Saarikivi
Tintit nokkivat erityisesti etuvetimiä. "Kun lehmä makaa, etuvedin on helpommin tyrkyllä nokittavaksi. Haavoihin iskevät streptokokit ja stafylokokit, jotka sitten ovat aiheuttaneet tulehduksen", kertoo eläinlääkäri Heidi Hiitiö.

Tarkkoja laskelmia Parpala ei ole vielä menetyksistä tehnyt, mutta kulut liikkuvat tuhansissa euroissa.

"Osa lehmistä oli parhaassa lypsykaudessaan. Kantavia lehmiäkin joutui panemaan teuraaksi."

Paljon ihmiset ovat asiaa ihmetelleet, hän kertoo. "Mikä se Meri-Lapin lintuja riivaa?"

Utareterveyteen erikoistunut eläinlääkäri Heidi Hiitiö on huolissaan tiloilla ilmenneiden vammojen mittavuudesta.

Vastaavat tapaukset ovat harvinaisia, mutteivät tavattomia. Vuonna 2016 tintit nokkivat uuhia Hausjärvellä.

Hiitiö ei ole kuullut, että mikään muu lintu tekisi vastaavaa.

Tällaisissa tapauksissa perinteiset keinot eivät auta ennaltaehkäisyyn, Hiitiö sanoo. "On vain yhdessä mietittävä, miten linnut saadaan pois."

Jouni Porsanger
Menetykset ovat olleet tuottajille raskaita. "Olen vasikasta asti kaikki kasvattanut. Ei koskaan ole mukavaa laittaa työkaveria lahtiin", sanoo Tuomo Leinonen.

Eräällä Lapissa sijaitsevalla tilalla tinteistä on ollut harmia kahtenakin vuonna.

Kahden robotin lypsykarjanavetan isäntä luuli ensin, että lypsykone oli aiheuttanut utareeseen vaurioita. Oikea syyllinen paljastui, kun hän näki talitintin pudottautuvan katonrajasta lehmän viereen ja nokkivan utaretta.

Nokkimisesta seuranneen tulehduskierteen vuoksi hän menetti useita lehmiä. Kaikkiaan 30 lehmää sairastui. Tilannetta pahensi isännän oma sairastelu. "Reagointi alkuvaiheessa olisi pitänyt olla nopeampaa."

Hän epäilee, että kovempi pakkasjakso sai tintit hakeutumaan sisätiloihin. Pahimmillaan maitoa meni lääkityksen takia viemäriin 850 litraa päivässä.

Lehmät saivat tulehduksien hoitoon antibiootteja, joten niiden maitoa ei voinut käyttää elintarvikkeena.

Tilat ovat hakeneet tai hakemassa korvauksia lintujen aiheuttamista vahingoista elykeskuksen kautta.

Yhteensä vahingot ovat voivat nousta kolmella tilalla yli 35 000 euroon.

Kulut aiheutuvat tuotannonmenetyksistä, lääkityksistä ja hoidoista.

Lue lisää:

Yle: Talitiaiset nokkivat elävien lampaiden nahkaan verisiä reikiä

Petteri Kivimäki
Kaikki kolme tapausta sattuivat marraskuussa. Leinosen tilalla linnuilla oli ruokintapaikka, mutta se ei estänyt tiaisia tunkeutumasta navettaan. Kuvituskuva.
Lue lisää

Aamulypsyn Ilkka teki hanhilaulun – "teitä liikaa on ja se tunteita kuumentaa!"

Hanhinyrkin tavoittelemat lintupellot haukkaisivat ison loven viljelyalaan muuttoreitin varrella

Hanhinyrkki kannustaa viljelijöitä hakemaan poikkeuslupia valkoposkihanhien karkottamiseen ampumalla – työryhmän puheenjohtaja: "Tarkoittaa kohti ampumista"

Hanhinyrkin toimenpide-ehdotuksiin liittyy monta epävarmuutta