Eläinvihreät ry vetoaa ministeri Leppään ja viranomaisiin sinikettujen Kiinan-kuljetusten kieltämiseksi – "eläimet eivät kestä rasitusta" - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Eläinvihreät ry vetoaa ministeri Leppään ja viranomaisiin sinikettujen Kiinan-kuljetusten kieltämiseksi – "eläimet eivät kestä rasitusta"

Järjestön mukaan eläinsuojelulain edellytykset eivät täyty pitkällä kuljetusmatkalla.
Markku Vuorikari
Kuvassa sinikettu MT:n arkistosta.

Pari tuhatta sinikettua aiotaan näinä päivinä kuljettaa Kokkolasta Helsingin lentoaseman kautta Kiinaan. Vihreä eläinpoliittinen yhdistys Eläinvihreät pyytää maa- ja metsätalousministeri Jari Leppää (kesk.) ja toimivaltaisia viranomaisia estämään turkiseläinten kuljetukset eläinsuojelu- ja eläinkuljetussäädösten nojalla.

"Siniketut stressaantuvat ja pelkäävät joutuessaan (vieraiden) ihmisten käsittelemiksi ja outoihin olosuhteisiin enemmän kuin esimerkiksi lemmikkieläimet. Kuljetus stressaa eläimiä sitä enemmän, mitä vähemmän virikkeitä ja kokemusta niillä on tarhan ulkopuolisesta maailmasta", Eläinvihreät kirjoittaa vetoomuksessaan.

Järjestö pitää myös matkaa Kiinaan liian pitkänä ja raskaana lukuisine lastaus- ja purkuvaiheineen.

"Laki edellyttää eläinkuljetuksilta muun muassa sellaisia olosuhteita, että kuljetuksesta ei aiheudu eläimelle tarpeetonta kipua, tuskaa tai kärsimystä. Lisäksi eläintä on suojeltava kuljetuksessa vahingoittumiselta ja sairastumiselta."

Lain vaatimukset eivät Eläinvihreiden mielestä voi toteutua lentokoneeseen pakatuissa häkkipinoissa.

"Suomen toimivaltainen viranomainen voi kieltää kuljetuksen sen nojalla, että ei katso eläinten kestävän matkan rasitusta, eikä pidä riittävänä selvityksiä eläinten hyvinvoinnista huolehtimisesta."

Järjestön mukaan Suomen ei myöskään pitäisi ilman hyvää syytä viedä eläviä eläimiä maihin, joissa on vakavia puutteita eläinsuojelussa.

Eläinvihreät katsoo, että elävien eläinten kaupallinen kuljetus ulkomaille tulee sallia vain erityisluvalla ja tiukoin ehdoin silloin, kun kokonaismatka on yli 12 tuntia tai suuntautuu EU-alueen ulkopuolelle.

Lue myös:

Katso video: Kiinalaisen turkistarhan omistaja ihmeissään 2 000 ketun viennin vastustuksesta – kettujen lentokuljetuksen toteutuminen lauantaina epävarmaa

Kiinalainen turkistarhan omistaja MT:lle: "Suomalaisten tarhaajien protestointi tuli täysin yllätyksenä" – Kokkolan poliisi kehotti mielenosoittajia siirtymään pois turkistarhan tontilta

ASF-alueelta saapuva eläinkuljetusauto voi tuoda afrikkalaisen sikaruton Suomeen

Lue lisää

Kiina yrittää tehdä Taiwanista uuden Hongkongin, varoitti Taiwanin ulkoministeri

Kiinan maskinvalmistajat eivät enää paina töitä päivin öin – osa uusista toimijoista on jo jättänyt alan

Korona leviää Hongkongissa ennätyksellistä vauhtia – maskipakko ja yli kahden hengen kokoontumiset kielletty

Intia kielsi videopalvelu TikTokin ja samaa suunnittelee Yhdysvallat – Instagram tuo uudella videotoiminnollaan tilalle kilpailijan