MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Maatalous

Onko kasvihuonetuotannon kestävyydestä liian negatiivinen kuva? Närpiön Vihanneksen viljelijät julkaisivat rakkauden julistuksen

Närpiön Vihanneksen viljelijät ovat huolissaan vastuulliseen ruuantuotantoon liittyvien tietojen ajantasaisuudesta.
Jessica Lindgren
Närpiön Vihanneksen kasvihuoneiden käyttämästä sähköstä noin 86 prosenttia on hiilineutraalia ja LED-teknologian käyttö kasvihuoneiden valaistuksessa lisääntyy jatkuvasti.

Kasvihuoneviljely kärsii menneisyyden haamuista. Erityisesti nuoria huolettaa, ovatko teot tuotannon kestävyyden eteen riittäviä.

Osuuskunta Närpiön Vihanneksen viljelijät ovat huolissaan vastuulliseen ruuantuotantoon liittyvien tietojen ajantasaisuudesta. He haluavat nostaa esiin viljelijäyhteisön tekemät panostukset.

”Vastuullinen kasvattaminen on ollut osuuskunnan viljelijöille jo pitkään alalla pärjäämisen edellytys. Olemme aiheen kanssa tekemisissä päivittäin tehdessämme päätöksiä ja valintoja tuotantomenetelmiin ja tuotteisiin liittyen”, kertoo Osuuskunta Närpiön Vihanneksen myynti- ja markkinointijohtaja Jonas Lundström tiedotteessa.

Rakkauden julistus on viljelijöiden laatima lupaus, joka sisältää tietoa tehdyistä kehittämistoimenpiteistä. Lisäksi julistus sisältää lupauksen jatkaa vastuullisen ruuantuotannon edelläkävijöinä.

Viljelijöiden esiintulon ja vuoropuhelun lisäämisen toivotaan tekevän ruuantuotannosta kuluttajille entistä helpommin lähestyttävää.

Julistuksen takana ovat Närpiön Vihanneksen kaikki 37 osakasviljelijää.

Julistuksessa viljelijät sitoutuvat työskentelemään jatkuvasti kestävien, nykyaikaisten ja ympäristöä vähemmän kuormittavien viljelymenetelmien kehittämiseksi.

Esimerkiksi kasvihuoneiden lämmittämisessä Närpiön Vihanneksen viljelijät ovat viimeisen vuosikymmenen aikana siirtyneet käyttämään lähes täysin kotimaisia uusiutuvia polttoaineita.

Kotimaiset kiinteät polttoaineet, kuten hake, rakennusmurske ja myllyteollisuuden sivujakeet ovat korvanneet öljyn 95-prosenttisesti.

Osuuskunta Närpiön Vihanneksen viljelijät lupaavat lisäksi esimerkiksi, että vettä käytetään kasvihuoneissa vastuullisesti.

Kaikki tuotteet voidaan myös jäljittää viljelijän ja pakkauspäivän mukaisesti.

Lue lisää

Ilmastonmuutos huolettaa useimpia, mutta lihasta on luopunut sen takia vain noin joka kymmenes

Millaista on tilalla, jossa kausityövoimaa ei tarvita? Valvottu kasvihuonetuotanto tulee lisääntymään räjähdysmäisesti, ennustaa vertikaaliviljelmiään kehittävä viljelijä

Ötökkäarmeija pitää luonnollisin keinoin tuholaiset kurissa – turvallisuus on suomalaistomaatin valtti

Viime vuoden puutarhatilastot: Avomaan sato hyvä, kasvihuonekurkusta kaikkien aikojen ennätys