Saksa neuvottelee lievennyksiä sikaruton varalta Kiinan kanssa - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Saksa neuvottelee lievennyksiä sikaruton varalta Kiinan kanssa

Liittovaltio haluaa pitää villisiat ja tuotantoeläimet erillään ja viedä sianlihaa, vaikka villisioista löytyisi sikaruttoa. Myös aluerajauksista neuvotellaan.
Jaana Kankaanpää
Koronavirusepidemia uhkaa sianlihan saatavuutta Yhdysvalloissa.

Saksan maatalousministeriö neuvottelee Kiinan kanssa lievennyksiä afrikkalaisen sikaruton varalle. Tuotantoeläimet halutaan erottaa villisioista, jotta sianlihan vienti voisi jatkua, vaikka villisioista todetaan sikaruttoa. Myös alueellistamista haetaan.

Berliinissä ilmestyvän Tagesspiegel-lehden mukaan neuvotteluja on käyty tiiviisti usean viikon ajan.

ASF lähestyy Saksan rajaa Puolassa. Lähimmät löydöt ovat 20 kilometrin päässä rajasta. Saksa on rakentanut omalle puolelleen aitoja villisikoja vastaan ja neuvottelee metsästyksen ja aitauksen tehostamisesta Puolan puolella. Maan rajalle halutaan käytävä, joka estää sikojen pääsyn Saksaan.

"Kriisi on olemassa heti, kun ensimmäinen tartunnan saanut sika on Saksan puolen aidalla", varoitti Brandenburgin maatalousministeri Axel Vogel Tagesspiegel-lehden haastattelussa.

Saksa toivoo Kiinalta ymmärtämystä myös sille, että maa voitaisiin jakaa osiin ja sianlihan vienti voisi jatkua muualta, vaikka yhdessä osavaltiossa todettaisiin ASF-tartuntaa.

Kiinan ASF-epidemia on nostanut sianlihan tuottajahinnan Saksassa 1,37 eurosta 1,82 euroon kilolta. Edellisvuonna Saksa vei Kiinaan 160 miljoonaa kiloa sianlihaa ja viime vuonna jo 541 miljoonaa kiloa.

Sikaruton löytyminen pysäyttäisi sianlihan viennin Kiinan ohella Etelä-Koreaan, Japaniin, Filippiineille ja Malesiaan.

Wie gefährlich ist die Afrikanische Schweinepest?

Lue lisää

Kiina on avannut Hongkongiin kansallisen turvallisuusviraston

Korona levisi lihanjalostustehtaassa Luoteis-Saksassa – löydetty jo liki 700 tartuntaa

Saksalaista koronarokotetta aletaan testata ihmisillä jo tässä kuussa – Saksan valtio pumppasi 300 miljoonaa euroa yhtiöön

Jo yli sata lihatoriin liittyvää koronatartuntaa Pekingissä