Maatalous

Leuto talvi on vesittämässä peltojen kalkituskauden – routaa ei ole missään päin maata

Jos roudattomat talvet yleistyvät, edessä on siirtyminen syyslevitykseen.
Pasi Leino
Kalkinlevittäjat silmäilevät sääennusteita, josko pakkaset vihdoin tulisivat. Levityskausi on jäämässä lyhyeksi.

Alkutalvi on ollut poikkeuksellisen heikko peltojen kalkituksissa joka puolella maata. Koko maassa lienee toimitettu muutama täysperävaunullinen peltokalkkia, toteaa myyntipäällikkö Jan Drugge Nordkalkilta.

Druggen mukaan leudon sään pitkittyessä levitysikkuna kapenee koko ajan. Jo nyt tiedetään, etteivät pellot routaannu riittävästi tammikuun aikana. Toisaalta levityskautta on vielä jäljellä, jos sää alkaa kylmetä.

Kelien paranemista odotetaan. Drugge oli viime viikolla yhteydessä Etelä-Suomen urakoitsijoihin, jotka kertoivat, että tilauksia on odottamassa varsin hyvin.

Töitä on rästissä, kun syksykin oli ongelmallinen. Vettä saatiin joka toinen päivä. Syksyn levitykset jäivät vähäisiksi, ja ne odottavat nyt. Lisäksi vuodenvaihteen tilinpäätösostot toivat jonkin verran tilauksia.

Jos kelit jatkuvat tällaisina vielä viikkoja, aletaan olla tilanteessa, ettei kaikkia tilattuja kalkituksia ehditä ehkä hoitaa, Drugge pohtii.

Kunnon pakkasia kaivataan, sillä maat ovat sulia joka puolella. Ensimmäisinä päästään sänkimaille, ehkä viikon pakkaskauden jälkeen, Drugge arvelee.

Kynnökset vaativat sänkipeltoja pidemmän pakkasjakson, jotta pelto kantaa koneet. Myös ojitusten kunto, maalaji ja maan rakenne vaikuttavat siihen, miten pelto kuivuu sateiden jälkeen.

Kalkitusrästejä on myös pidemmältä ajalta, sillä jo viime talvi oli hankala. Alkutalvella oli paljon lunta, mikä hidasti aloitusta. Töihin päästiin tammikuun lopulla. Helmikuussa satoi ja lumet ja routa sulivat. Vasta maaliskuun pakkasissa kelit olivat suotuisia, mutta sesonki jäi kesken.

Druggen mukaan vaikeita vuosia on ollut ennenkin. Vuoden 1973 talvi oli myös leuto, ja tammikuussa maat olivat paljaita ja satoi vettä.

Talvilevitykset saattavat vähentyä ja jopa loppua, mikäli talvet muuttuvat leudoiksi eikä routaa ja pysyvää lunta enää tule, ilmasto alkaa muistuttaa Tanskaa, Drugge kertoo.

Silloin kalkitukset siirtyvät syksyyn. Puintien jälkeen on usein oivallisia oloja kalkituksille.

Druggen mukaan urakoitsijaan kannattaa ottaa ajoissa yhteyttä, vaikka heti, jos peltoja aiotaan kalkita tänä talvena.

Urakoitsijat purkavat tilauksia usein saapumisjärjestyksessä sekä niin, että saman alueen tilaukset ketjutetaan.

Lue lisää

Katso video käyntiin lähteneestä kalkituskaudesta – "Niin kynnetyt, kevytmuokatut kuin sänkipellot ovat kantaneet hyvin"

Routaa on koko maassa tavallista vähemmän – etelässä lämmön, pohjoisessa lumen takia

Tulvat ja vähäinen routa haitaksi sekä pelloille että vesistöille: Heikentävät maan rakennetta ja huuhtovat ravinteita

Pohjavesiahdinko on takana sateiden ja leudon sään ansiosta – pian huuhtoumat voivat uhata kaivovesiä