Maatalous

Paimenviikkojen suosio kasvoi jälleen: yli 15 000 suomalaista haluaa kesällä luonnonsuojelutyöhön lampaita kaitsemaan

Metsähallituksen Paimenviikkojen suosikiksi nousi uusi kohden Punkaharjulla.
Sanne Katainen
Lampaat tekevät laiduntamalla tilaa harvinaisille niittykasveille. Kuva on viime kesän paimenviikolta Jämsästä.

Punkaharjun Palovartijan talo keräsi yli 1 300 hakemusta Metsähallituksen paimenlomakohteena ensi kesälle.

Kohde poikkeaa muista sillä, että se sijaitsee lähellä palveluita ja sinne voi saapua myös julkisilla kulkuvälineillä. Talon pihapiirissä tapahtuvan lammaspaimennuksen taustalla ei ole perinnebiotoopin hoito, vaan Punkaharjun ainutlaatuisesta kansallismaisemasta huolehtiminen.

Kolmen halutuimman joukkoon kuuluivat myös Lapin kestosuosikit, Välimaan saamelaistila Utsjoelta ja Kaapin Jounin tila Lemmenjoen kansallispuistosta. Molempiin tuli yli 1 200 hakemusta.

Kaikkiaan paimenviikkokohteita on 15 eri puolilla maata. Hakemuksia niihin tehtiin yhteensä yli 15 000, kun määrä viime vuonna oli runsaat 11 600.

Paimenet arvotaan hakulomakkeen täyttäneiden kesken ja voittajille ilmoitetaan arvonnan tuloksesta helmikuun aikana. Paimenviikoista saadut tulot käytetään kyseisen kohteen ja sitä ympäröivän luonnonsuojelualueen hoitoon.

Viikkojen tärkein tarkoitus on arvokkaiden perinnebiotooppien hoito. Eläinten laitumet ovat Punkaharjua lukuun ottamatta uhanalaisia perinneympäristöjä. Kun eläimet syövät yleisimpiä ja kilpailussa paremmin pärjääviä kasveja, luovat ne samalla tilaa harvinaisemmille niittykasveille.

Ilman laidunnusta niityt kasvaisivat umpeen ja moni kaunis sekä harvinainen kasvilaji ei pärjäisi kilpailussa. Laidunnus lisää luonnon monimuotoisuutta.

Paimenet huolehtivat laiduntajista ja osallistuvat näin luonnonsuojelutyöhön. Samalla he saavat elämyksiä, rauhaa ja lepoa sekä mahdollisuuden retkeilyyn lähiympäristössä.

Lue lisää

Paikallisuuden oltava jatkossakin Metsähallituksen arvo

Uhanalainen naali yritti pesiä Enontekiön tunturialueella – tulevia pesintöjä helpotetaan lisäruokinnalla ja ketunmetsästyksellä

Männynkäpyjen keruun kova suosio yllätti – "Ilahduttavaa, että keruu edelleen kiinnostaa suomalaisia"

Verovapaata ansiota tiedossa: käpyjen metsikkökeräys laajenee etelään