Maatalous

Vuoden 2020 mehiläistarhaajia ovat Jorma ja Tiina Sahinaho Saarijärveltä

Pariskunta kouluttaa uusia tarhaajia ja hoitaa yhdessä sataa mehiläispesää.
SMTL
Vuoden mehiläistarhaajien hunajaura alkoi harrastuksena vuonna 1984.

Vuoden 2020 mehiläistarhaajiksi on valittu Tampereen Talvipäivillä Jorma Sahinaho ja Tiina Ahonen-Sahinaho Saarijärveltä, tiedottaa Suomen Mehiläishoitajain Liitto.

Sahinahon tarhaajapariskunta on tunnettu useita palkintoja voittaneista hunajistaan ja yhteistyöstä muiden alueen tarhaajien kanssa. Molemmat kouluttavat alalle myös uusia ammattitarhaajia, liitto perustelee valintaansa tiedotteessa.

Sahinahot puolestaan haluavat, että heidän hunajansa on aina ykköslaatua. Se on näkynyt kilpailuissa, esimerkiksi viime syksynä napsahti jaettu ykköstila juoksevien hunajien sarjassa.

Pariskunta kouluttaa uusia tarhaajia ja hoitaa yhdessä 85 omaa ja 15 Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston eli Poken mehiläispesää Saarijärvellä ja Jyväskylässä.

Mehiläisharrastus sai aikanaan alkunsa Jorman kiinnostuksesta luontoa, säätä ja sääilmiöitä kohtaan. Hän hankki ensimmäiset pesänsä tuttavaltaan 1984, ja vähitellen harrastus vei mennessään Tiinankin ja pesämäärät kasvoivat. Nyt mehiläiset ja mehiläisalan koulutus ovat pariskunnan päätyö.

Sahinahot kasvattavat yhdessä saarijärveläisten Veikko Lehtosen ja Risto Pykälämäen kanssa myös Suomen oloihin sopeutuneita mehiläisemoja.

Lue lisää

Pitkän linjan kaupunkitarhaajapariskunta palkittiin vuoden mehiläishoitajina

Pentti Paala valittiin vuoden mehiläistarhaajaksi – "Mehiläinen opettaa ihmisen nöyräksi"

Etsintäkuulutus: Tiedätkö sinä, missä luuraavat parhaat lomittajat?

BBC: Lehmien halailu lisää hyvinvointia – ilmiö on tuotteistettu Alankomaissa jo vuosia sitten