Maatalous

Onko maatalous sittenkin paljon kannattavampaa bisnestä kuin on ajateltu? Ei, vaan Tilastokeskus teki päivityksen

MTK: "Näin suuret muutokset syövät toimijoiden uskottavuutta maatalouden yrittäjätulon laskennassa."
Jukka Pasonen
Koheneeko kannattavuus, jos tilasto sanoo niin, mutta mitään ei oikeasti tapahdu?

Hyppäsikö maatalouden kannattavuus yhtäkkiä ison pykälän ylöspäin? Näin saattoi osa MT:n lukijoista miettiä maanantaina, kun luki Pellervon taloustutkimuksen Riihikuivaa-kolumnia.

Todellisuudessa kannattavuudessa ei ole tapahtunut mitään äkkikohennusta, vaan kyse oli Tilastokeskuksen päivityksestä, jossa menneiden vuosien aikasarjoja korjattiin.

Pellervon taloustutkimuksen vt. tutkimusjohtaja Hanna Karikallio arvosteli maanantain kolumnissaan maatalouden yrittäjätuloon tehtyjä tilastomuutoksia. Hänen mielestään ne ovat käsittämättömän suuria ja vievät pohjan esimerkiksi PTT:n ennusteilta.

Karikallio kirjoitti, että esimerkiksi vuoden 2018 aikaisempi luku maatalouden yrittäjätulosta oli 521 miljoonaa euroa. Korjattu luku on 829 miljoonaa euroa – korotusta tuli 60 prosenttia.

"Tämän seurauksena myös PTT:n ennusteiden antama kuva maatalouden yrittäjätulon tasosta ja kehityksestä vääristyy täysin", Karikallio kirjoittaa.

Karikallio ei kolumnissaan täsmennä, kenen tilastoista on kyse. Kysyttäessä hän vastaa:

"Minulla on sellainen käsitys, että Tilastokeskus saa tiedot Luonnonvarakeskukselta. Eli Luken tilastot ovat siellä pohjalla. Sieltä ne ongelmat lähtee."

"Täytyy olla niin, että jotakin on laskettu väärin tai jotakin jätetty huomioimatta. Meille tämä selvisi vasta viime viikolla, emmekä ole ehtineet syventyä tähän paremmin", Karikallio jatkaa.

Luonnonvarakeskuksessa kannattavuustutkimusta hoitava erikoistutkija Arto Latukka kiistää asian.

"Ei nämä meidän lukuja ole. Meillä yrittäjätulo 2018 on edelleen 529 miljoonaa euroa." Hän ei tunnista myöskään syytöstä isoista tasomuutoksista.

Latukka toteaa, ettei maatalouden yrittäjätulo ole Luken tilastoissa ollut vuosikausiin niin korkea kuin Karikallion toteama 829 miljoonaa euroa. "Oltaisiin kyllä iloisia, jos olisi."

Karikallion mainitsema vuoden 2018 yrittäjätulo 829 miljoonaa euroa löytyy pienellä etsimällä Tilastokeskuksen nettisivulta.

Tilastokeskuksessa maatalouden luvuista tietää parhaiten Hannu Maliniemi, joka vastaa puhelimeen virkavapaalta.

Hän ei ensin hahmota, että Tilastokeskuksenkaan lukuihin olisi tehty Karikallion mainitseman kokoisia korjauksia.

Sitten hän muistaa: "Meillä tehtiin kyllä viime syksynä maatalouden laskelmiin aikasarjakorjaus."

Tilastokeskus oli aiemmin yliarvioinut maatalouden palkkatyövoiman määrän, Maliniemi kertoo. Viime vuonna laskentatapaa muutettiin ja Tilastokeskus otti käyttöön Luken luvut maataloudessa käytettävästä työvoimasta.

Palkkatyövoimalle maksettujen korvausten määrä laski tilastossa selvästi, ja korjaus tehtiin takautuvasti myös aiempien vuosien aineistoon.

"Esimerkiksi vuoden 2015 lukema oli aiemmin 640 miljoonaa euroa, korjattu lukema 365 miljoonaa. Sillä tämä todennäköisesti selittyy."

Näin suuret muutokset syövät kannattavuuslaskelmia tekevien tahojen uskottavuutta, MTK kommentoi. Myös Luken ennusteita on aiemmin muutettu melkoisesti.

Molemmat tahot ovat viime vuosina olleet säästötoimien kohteena. Resursseja on leikattu, mikä varmasti näkyy myös toiminnassa, MTK:sta korostetaan

"Sen verran paljon näitä epäselvyyksiä on kuitenkin viimeisen puolen vuoden aikana ollut, että kokonaisuus vaatisi vähän tarkempaa selvitystä."

Luken ja Tilastokeskuksen tilastoissa maatalouden yrittäjätulossa on selvä, jatkuva tasoero.

Tilastot ovat perustaltaan erilaiset, toteavat sekä Latukka että Maliniemi. Tilastokeskuksen lukemissa on mukana esimerkiksi turkistalous ja poronhoito, jotka Luken tilastossa eivät sisälly maatalouteen. Esimerkiksi turkistalouden lukemat muuttuvat suhdanteiden myötä jyrkästi.

Lue myös:

Hanna Karikallion kolumni: Maatalouden vuosittainen yrittäjätulo pomppasi tilastokorjausten takia jopa 60 prosenttia – syiden selvittäminen alkaa

Lue lisää

Luken tilasto: Vuokrapellosta maksettava hinta ei ole enää noussut, osassa tuotantosuunnista hinta jopa laskenut – alueelliset erot kuitenkin suuret

Tilastokeskus: Vanhojen omakotitalojen hinnat nousivat loppuvuodesta 5,5 prosenttia edellisvuodesta

Tilastokeskus: Avoimien työpaikkojen määrä kutistui reilut 10 prosenttia loppuvuodesta

Ruokakauppa kasvoi vauhdilla