Maatalous

MTK:n Jyrki Wallin kommentoi tilastomuutosta: "Oli maatalouden yrittäjätulo 500 tai 800 miljoonaa euroa, kannattavuuskriisi on aito"

Wallin korostaa, että tilastojen perusta on saatava kuntoon, jotta saadaan pomminvarmaa vertailtavuutta.
Jukka Pasonen

Viime päivinä on väännetty kättä siitä, onko maatalouden kannattavuus sittenkin oletettua parempi. Asian nosti esille Pellervon taloustutkimus.

PTT:n mukaan laitoksen on vaikea tehdä kannattavuusennusteita, kun tilastotieto muuttuu yhtäkkiä valtavasti. Esimerkiksi arvio vuoden 2018 maatalouden yrittäjätulosta nousi yllättäen 521 miljoonasta eurosta 829 miljoonaan.

"On turha lähteä arvailemaan tilastomuutoksen syitä tai mahdollisia virheitä luvuissa, ennen kuin tilastonikkareille itselleen on syntynyt selkeä käsitys asiasta", MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin toteaa.

"Oli maatalouden yrittäjätulo 500 tai 800 miljoonaa, se on liian matala suhteessa alan mahdollisuuksiin Suomessa", Wallin sanoo.

Hänen mukaansa viesti kentältä on liian monen tilan kohdalla vakava.

"Kannattavuuskriisi on aito. Se on ratkaistava yrittämisellä, mutta myös poliittisin päätöksin."

Lue myös:

Hanna Karikallion kolumni: Maatalouden vuosittainen yrittäjätulo pomppasi tilastokorjausten takia jopa 60 prosenttia – syiden selvittäminen alkaa

Onko maatalous sittenkin paljon kannattavampaa bisnestä kuin on ajateltu? Ei, vaan Tilastokeskus teki päivityksen

Lue lisää

"Pörröefekti, kohtuutalous ja maaseutuistumisen megatrendit tuovat maalle vielä asuntopulan" – Tuomas Kuhmonen toi MTK:n toimihenkilöpäiville tuulahduksen tulevaisuuden Pörsänmäeltä

MTK:n toiminnanjohtaja tunnustaa, että järjestö tulee tasa-arvoasioissa takamatkalta: "Jos perheissä ei osata tasata lasten huoltoon ja kasvattamiseen kuuluvaa kuormaa, naisten mahdollisuudet toimia kodin ulkopuolella kapenevat"

"Turveyrittäjät todellisessa hädässä" – Marinin hallituksen energiaveropäätökset syöksivät turvealan hallitsemattomaan vapaapudotukseen, sanoo MTK-Etelä-Pohjanmaan puheenjohtaja

Agronomiliitto palkitsi Jyrki Wallinin – monialaista työtä ruokaketjun sekä sen osaamisen eteen