Afrikkalainen sikarutto levisi Kreikkaan – viranomaiset arvioivat taudin jatkavan kulkuaan lounaaseen - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Afrikkalainen sikarutto levisi Kreikkaan – viranomaiset arvioivat taudin jatkavan kulkuaan lounaaseen

Afrikkalainen sikarutto jatkaa leviämistä Euroopassa.

Afrikkalainen sikarutto (ASF) on levinnyt Kreikkaan. Maan eläinlääkintäviranomaiset ilmoittivat asiasta keskiviikkona 5. päivä helmikuuta. Tautia todettiin 32 sian sikalassa Serresin alueella maan koillisosassa, kertoo Eläinten terveys ry.

Kreikan naapurimaassa Bulgariassa afrikkalainen sikarutto on levinnyt villisikoihin ympäri maan. Tänä vuonna villisioissa on todettu jo yli 70 tapausta. Bulgaria on raportoinut kuudesta tapauksesta, joissa tauti on levinnyt sikalaan.

EU:n elintarviketurvallisuusvirasto EFSA:n tammikuussa ilmestyneessä raportissa virasto kertoo, että afrikkalainen sikarutto leviää Euroopan villisioissa noin 2,9–11,7 kilometriä vuodessa lähinnä lounaaseen. Tästä syystä tauti todennäköisesti leviää edemmäs Balkanin niemimaan maissa.

Afrikkalaista sikaruttoa esiintyy muun muassa Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Unkarissa, Romaniassa, Bulgariassa, Slovakiassa, Belgiassa, Italiassa (Sardinia), Venäjällä, Valko-Venäjällä, Moldovassa, Ukrainassa ja Serbiassa.

Kiinassa afrikkalainen sikarutto on laajoilla alueilla lähes halvaannuttanut sianlihantuotannon. Tautia ei ole koskaan todettu Suomessa.

Tautia aiheuttava virus on kestävä ja tarttuu muun muassa lannan, virtsan ja veren välityksellä. Eritteet voivat kulkeutua pitkiä matkoja esimerkiksi kulkuneuvojen renkaissa.

Lue myös:

Afrikkalainen sikarutto 12 kilometrin päässä Saksan rajasta – Puola raportoi eilen 20 uutta löydöstä

MTK:n läntiset liitot vetoavat riistanhoitoyhdistyksiin: Villisikajahtiin heti ensimmäisen sikahavainnon jälkeen

Lue lisää

Sika- ja siipikarjantuottajat kokoavat voimansa torjuakseen vakavia eläintauteja – tuottajille luvassa koulutusta ja neuvontaa

Koronaepidemia romahduttanut villisikojen metsästysmäärät – MTK huolissaan Suomea lähestyvästä ASF-riskistä

Puolan ASF-tilanne jatkaa pahenemistaan – maan länsiosassa tautia todettu neljällä tilalla ja tuhansilla villisioilla

Afrikkalainen sikarutto on jäänyt koronan varjoon, mutta ei ole kadonnut mihinkään: Tauti levisi sikatilalle Liettuassa