Miljardien heinäsirkkojen parvet tummentavat taivaan Afrikassa – FAO: Ennennäkemätön uhka ruokaturvalle - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Miljardien heinäsirkkojen parvet tummentavat taivaan Afrikassa – FAO: Ennennäkemätön uhka ruokaturvalle

Parvi voi olla satojen neliökilometrien kokoinen ja syödä kaiken ruuaksi ja rehuksi kelpaavan.
FAO/PETTERIK WIGGERS
Kamelilauma kulkee läpi sirkkaparven joulukuussa Etiopiassa.

Osa alkuvuonna Afrikan itäosien satoja tuhonneista heinäsirkkaparvista on jo muuttunut punaisista keltaisiksi. Värinvaihto tarkoittaa, että aavikkokulkusirkka valmistautuu munimaan.

Osa on jo muninut. Kuoriutuminen on lähes varmaa, sillä olosuhteet lisääntymiselle ovat hyvät, YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO:n seuranta kertoo.

Se puolestaan tarkoittaa, että tilanne pahenee maalis- ja huhtikuussa, kun heinäsirkat alkavat muodostaa uusia parvia. Niitä voi olla 500 kertaa enemmän.

Somaliassa on sadonkorjuuaika huhtikuussa. Aavikkokulkusirkka on pahimpia tuholaisia. Parvet voivat syödä tieltään kaiken ihmiselle ruuaksi kelpaavan sekä eläinten rehut.

FAO varoittaa ennennäkemättömästä uhkasta ruokaturvalle ja toimeentulolle Afrikan sarven maissa Somaliassa, Keniassa ja Etiopiassa.

Aavikkokulkusirkka voi FAO:n mukaan syödä noin oman painonsa verran vuorokaudessa, eli noin kaksi grammaa.

Torjuntaa on yritetty sekä maasta että ilmasta käsin, mutta se on ollut tehotonta. Torjuntaa vaikeuttaa levottomat olot Afrikan sarvessa.

Tavallisesti sadekausi Keniassa kestää parisen kuukautta marraskuulle. Nyt sataa vielä helmikuussakin.

Tänä vuonna sato oli runsas, mutta sitten tulivat heinäsirkat, Yle kirjoittaa.

FAO julkaisee kerran kuussa katsauksen heinäsirkoista. Tammikuun katsauksessa kartoilla oli jo paljon pisteitä heinäsirkkalaumojen merkiksi. Silloin tilannetta pidettiin pahimpana 25:een vuoteen.

Nyt pisteitä on kartoilla moninkertaisesti. Somalia on julistanut kansallisen hätätilan.

Jostain syystä aavikkokulkusirkka alkaa joskus liikkumaan parvissa. Ne laajentavat ruokavaliotaan ja kokoontuvat yhteen joiksikin sukupolviksi.

Parvet voivat olla miljardien yksilöiden kokoisia. Neliökilometrillä voi olla kymmeniä miljoonia heinäsirkkoja. Ylen mukaan Kenian suurin parvi on satojen neliökilometrien kokoinen.

Heinäsirkkoja on FAO:n mukaan myös Saudi-Arabian rannoilla ja Intiassa. Myös Pakistan on julistanut hätätilan.

Afrikkaan ne tulivat Punaisen meren yli Yemenistä. Vaellus alkoi viime vuoden puolella.

FAO/PETTERIK WIGGERS
Parvi aavikkokulkusirkkoja Etiopiassa joulukuussa.
Lue lisää

Koronavirusta löydettiin pakastekanasta Kiinassa – liha oli brasilialaista

Maataloustuotannon odotetaan kasvavan lähivuosina, aiheuttaa hintoihin laskupainetta

Etiopian valtio tarjosi 200 hehtaaria raivaamatonta maata käyttöön – Suomalainen putkifirma laajensi toimintaansa banaanien tuotantoon

Markkinakatsaus: Ruoka on halventunut maailmalla koko koronapandemian ajan – viljavarastoista lähes puolet on kohta Kiinassa