Maatalous

Janakkalalainen Samuel Jussila on vuoden 2020 nuori maatalousmestari – "Tuntuu mukavalta saada tunnustusta työstään, jota teen täydestä sydämestä ja antaumuksellisesti"

Raadin mielestä Jussila hoitaa tilaansa esimerkillisesti, ennakkoluulottomasti ja ympäristöllisesti kestävästi.
Markku Pulkkinen
Janakkalalainen 38-vuotias maanviljelijä Samuel Jussila on voittanut Suomen nuori maatalousmestari 2020 -kilpailun.

Janakkalalainen 38-vuotias maanviljelijä Samuel Jussila on Suomen nuori maatalousmestari 2020. MTK:n ja SLC:n tuottajajärjestöjen edustajista koostuva raati valitsi kilpailun voittajan.

Raadin mielestä Jussila hoitaa tilaansa esimerkillisesti, ennakkoluulottomasti ja ympäristöllisesti kestävästi. Kilpailuun osallistui kahdeksan nuorta maataloustuottajaa. Kilpailussa etsittiin innovatiivista, alle 40-vuotiasta alan edelläkävijää, jonka toiminta on kestävää ja markkinasuuntautunutta.

"Nuori maatalousmestari 2020 -kilpailu on mahdollisuus nostaa esille nuoria ja taitavia maatalouden ammattilaisia. Samuel Jussila on erinomainen esimerkki siitä, miten monipuolista ammattiosaamista - kädentaidoista ja strategisesta suunnittelusta lähtien - tuottajalta tänä päivänä vaaditaan, sanoo MTK:n maaseutunuorten puheenjohtaja Seppo Korpi.

Samuel Jussila on sukutilansa 11. isäntä. Hän otti tilan isältään vastuulleen vuonna 2003 vasta 21-vuotiaana nuorena miehenä. Jussila hoitaa 160 hehtaarin siemenviljelytilaansa pääosin yksin. Tilalla siirryttiin suorakylvöön 2004.

Tärkein syy suorakylvön valitsemiseen oli työajan säästö. Kylkiäisenä myös polttoaineen kulutus ja vesistökuormitus pienenevät, kun maata muokataan vähemmän verrattuna perinteiseen viljelystapaan.

Tilanhoidon lisäksi Jussila on tehnyt viimeiset seitsemän vuotta neuvontatyötä esimerkiksi kuminafirma Trans Farmille ja ProAgria Etelä-Suomelle. Lisäksi hän luennoi omissa nimissään.

Jussila on erittäin otettu maatalousmestari-palkinnosta. Sukutilan viljely ja neuvontatehtävät ovat hänelle kutsumusammatteja.

"Tuntuu mukavalta saada tunnustusta työstään, jota teen täydestä sydämestä ja antaumuksellisesti. Neuvontatyö on maatalouden ohessa antanut minulle paljon. Sitä kautta olen päässyt tutustumaan maamme kärkiviljelijöihin ja asiantuntijoihin sekä kehittymään myös itse viljelijänä", Jussila sanoo MT:lle.

Samuel Jussila hyödyntää tilallaan aktiivisesti uutta teknologiaa. Hän tekee esimerkiksi työajanseurantaa puhelinsovelluksella. Jussila suosittelee sitä kaikille viljelijöille.

"Harva viljelijä seuraa lainkaan työaikaansa, vaikka siihen tarkoitukseen on paljon puhelinsovelluksia. Ne eivät vaadi suuria taloudellisia panostuksia. Työajanseuranta on oiva työkalu yrityksen johtamiseen ja työn organisoimiseen."

Jussilalla on puimurissa ja traktorikalustossa automaattiohjaukset, mitkä helpottavat työskentelyä ja vähentävät päällekkäistä ajoa pellolla. Kuljettaja säästää voimavarojaan ja kykenee keskittymään ohjauksen sijasta paremmin muihin tarkkailua vaativiin tehtäviin.

Kasvinsuojeluruiskussa on lisäksi myös lohkoautomatiikka, joka havaitsee ruiskutetut ja ruiskuttamattomat kohdat pellossa. Ruisku aukoo ja sulkee suuttimia itsenäisesti säästäen torjunta-aineissa, ympäristön samalla kiittäessä.

Nuoren maatalousmestarin mukaan viljelijät pystyvät vaikuttamaan omalta osaltaan ilmasto- ja ympäristöasioihin. Hänen mielestään maatalouden päästöt ovat pienemmät kuin julkisuudessa väitetään.

"Maatalous ei ole niin suuri peikko ilmastonmuutoksessa, mitä annetaan ymmärtää."

Suomen nuori maatalousmestari osallistuu Euroopan laajuiseen kilpailuun, jossa mitellään samoissa kategorioissa. Tapahtuman järjestäjänä toimii European People’s Party EPP (Euroopan kansanpuolue)

Kilpailun palkitsemisseremonia on Brysselissä nuorten tuottajien kongressin yhteydessä 26.3.2020. Jussila ei pääse henkilökohtaisesti paikalle Brysseliin, koska hän on samaan aikaan opintomatkalla Yhdysvalloissa. Kilpailuun lähetetään kuitenkin Jussilasta video.

"Matkustelen aika paljon talvisaikaan myös työni puolesta ja koetan etsiä ulkomailta uusia viljelystuulia. Moni viljelyllinen innovaatio keksitään ensin maailmalla ennen kuin se kantautuu Suomeen."

Lue lisää