Tulva oli vähällä keskeyttää maidon haun Karjaalla – pahimmassa tapauksessa tuottaja kärsisi tappiot - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maatalous

Tulva oli vähällä keskeyttää maidon haun Karjaalla – pahimmassa tapauksessa tuottaja kärsisi tappiot

Tienpitäjä vastaa tien kunnosta. Tien kunnon vuoksi hakematta jäänyt ja hukkaan menevä maito saattaa silti jäädä tuottajan tappioksi.
Saija Härkänen
Tulva katkaisi yksityistien noin vuorokauden ajaksi Raaseporin Karjaalla. Lopulta vesi laski sen verran, että maitoauto pääsi kulkemaan.

Tulva katkaisi maanantaina karjaalaisen Saija Härkäsen lypsykarjatilalle johtavan tien.

"Meijeriltä tuli viesti, että se keskeyttää maidon hakemisen tieongelmien takia", Härkänen kertoo.

Yksityistiellä oli enimmillään puoli metriä vettä. Härkänen pitää tulvan syynä liian pieniä rumpuputkia.

Vesi laski yön aikana onneksi sen verran, että maitoauto oli lopulta päässyt tilalle.

Jos maitoauto ei olisi päässyt perille, tilatankissa oleva maito olisi mennyt hukkaan. Korvausvastuut ovat epäselvät.

"Ei ole yhtä ainutta ennakkotapausta asiasta", toteaa Arlalle maitoa toimittavan Ruhan meijerin toimitusjohtaja Jorma Oesch.

Arla Suomen hankintajohtajan Sami Kilpeläisen mukaan teiden huonosta kunnosta vastaa aina tienpitäjä. Jää ja routavauriot ovat viime vuosina olleet yleisin syy maidonkeräilyn ongelmille, mutta nykyisin niitä aiheuttavat myös sateet.

"Arvioimme mahdollisuuksien mukaan hakuajan siirtoa, jos se auttaa tilanteeseen. Lähtökohtana on, että tuottaja ei olisi kärsijänä", Kilpeläinen sanoo.

Valiolaisen Tuottajain Maidon hankintapäällikkö Antti Vauhkonen ei ole kuullut, että maitoa olisi jäänyt tänä talvena hakematta tulvan katkaiseman tien takia.

Sen sijaan teiden liukkaus ja kuoppaisuus on aiheuttanut jonkin verran ongelmia Etelä-Savossa, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. Kahden viikon aikana maito on jäänyt hakematta noin viisi kertaa.

"Näissä tapauksissa mietitään, onko mitään mahdollisuutta hakea maito myöhemmin. Harkitsemme tapauskohtaisesti, pystytäänkö se ottamaan seuraavalla hakukerralla."

Jos tilasäiliö on täynnä tai maitoautoon ei mahdu ylimääräistä, hakematta jäänyttä maitoa ei voi varastoida. Se joudutaan juottamaan vasikoille tai pahimmassa tapauksessa heittämään hukkaan.

Tappio jää Vauhkosen mukaan monesti maatilan kärsittäväksi, vaikka tienhoito olisi jonkun muun vastuulla.

Lue myös:

Tila menetti yli 1 200 litran maidot huhtikuussa heikon tienpidon vuoksi – urakoitsija korvasi vahingon heinäkuussa

Lue lisää

Nuoret kausityöntekijät ensimmäisten työviikkojen jälkeen: "Ei niin helppoa kuin voisi luulla, mutta tosi palkitsevaa"

Kuljetusala vaatii joustoja lepoaikoihin kuljetusten turvaamiseksi koronatilanteen aikana – Harakka: Asia ratkaistaan pian

Vesi tulvii pelloille, Eurassa ja Perniössä vesi uhkaa rakennuksia ja Salossa teitä poikki

Kuljetusyrittäjä kaipaa tienpitoon tasaista laatua – "Tuntuu siltä, että halvin on paras, kun urakoitsijat vaihtuvat ja aliurakoitsijat kilpailutetaan tiukasti"