Maatalous

Atrian teurastamossa ei ole sikaruuhkaa

HK Scan kärvistelee teurassikaruuhkan kourissa. Atrialla teurastukset sujuvat tiukan ketjuohjauksen seurauksena.
Jarkko Sirkiä
Suomalainen sikaketju elää eurooppalaisen sikasyklin määräämässä tahdissa.

Atrian sikateurastamossa Nurmossa ei ole tietoa ruuhkasta. Myöskään porsaspuolella ei ole jonoa, sanoo toimitusjohtaja Jari Leija A-tuottajat oy:stä.

Leijan mukaan yhtiö pitää tarkalla ketjuohjauksella sikaketjunsa sopimustuottajilta teurastamoon tasapainossa. ”Jokaisella porsaalla pitää olla koti olemassa siinä vaiheessa, kun emakko siemennetään.”

Viikossa Atria teurastaa 16 000–17 000 sikaa. Vuodessa sianlihaa syntyy 77 miljoonaa kiloa emakot mukaan lukien.

Toinen suuri lihatalo HK Scan on purkanut teurassumaa kuljettamalla sikoja suoraan teurastuksesta Honkajoki Oy:n kierrätyslaitokseen. Yhtiön mukaan noin 10 000 teurassian jono syntyi Forssan tuotantolaitoksella työtaistelutoimien ja mielenilmauksen vuoksi.

Suomalaisen sianlihaketjun ongelmia ei Leijan mielestä ratkaista sikamäärä pienentämällä, koska sianlihan kysyntä ei näytä vähenevän. Aukko, jonka kotimaisen tarjonnan vähentäminen jättäisi, täyttyisi saman tien tuontilihalla.

”Sianlihantuotantomme on kiinni muussa eurooppalaisessa tuotannossa – halusimme tai emme. Tässä kilpailussa meidän on pärjättävä.”

Leijan mielestä suomalaisen sianlihantuotannon kannattavan toiminnan tiellä ei ole voittamattomia esteitä. Päivä­kasvut, kierto ja porsastuotos ovat meillä hyvät ja kilpailukykyiset.

Lue lisää

Terassien avauduttua lihatalojen ravintolatoimitukset ovat kasvaneet kymmeniä prosentteja viime vuodesta, mutta ne eivät ole lähelläkään pandemiaa edeltävää aikaa

Kotimarkkinat yhä tärkeät lihataloille

Atrian liikevoitto parani selvästi – koronarajoitusten purku näkyy kysynnässä

Atria vetää takaisin alihankintana valmistettua valkosipulimajoneesia