Maatalous

Ei rajoitetta maidontuotannolle

Suomeen ei tule maidon tukioikeusjärjestelmää, maa- ja metsätalousministeriöstä kerrotaan. MTK:n mukaan tukioikeudet olisivat olleet ainoa keino estää tuotannon kasvu maitokiintiöiden poistuessa.
Kari Salonen
Lehmiä parsinavetassa. Marika Hietanen, 8-vuotias Matilda ja 1,5-vuotias Minni vierailevat paimiolaisen Heikki Kuparisen lypsykarjatilalla. navetta maitotila navetta maitotila

Pohjoinen tuki maidontuotannolle maksetaan edelleen litratukena kiintiöjärjestelmän päätyttyä keväällä 2015. Tuotannon pysyminen pohjoisen alueen rajoitteessa on ehto tuotantoon sidotun tuen jatkumiselle.

Tukioikeusjärjestelmän mahdollisuuksia on selvitetty hyvin tarkkaan ja käyty tuottajien kanssa läpi, MMM:n valtiosihteeri Risto Artjoki kertoo. ”On katsottu, että tukioikeusjärjestelmän haitat olisivat hyötyjä isommat”, hän sanoo.

”Tutkijoiden ennusteet maitomääristä ovat pikemmin alas- kuin ylöspäin”, Artjoki perustelee päätöstä.

Valittu vaihtoehto on selkeämpi ja vähemmän byrokraattinen, hän jatkaa.

Kolmas päätöksen perusteluista on halu antaa elinkeinon kehittyä.

MTK:ssa ollaan pettyneitä

Tuottajajärjestö MTK ja sen maitovaltuuskunta ovat esittäneet selkeän kannanoton, jonka mukaan kiintiöjärjestelmän tilalle tulisi perustaa tukioikeusjärjestelmä. Maitovaltuuskunnan mukaan järjestelmä olisi ainoa keino estää tuotannon kasvu yli tuotantorajoitteen.

MTK:n maatalousjohtaja Minna-Mari Kaila on hyvin pettynyt, ettei sektorin selkeää ja yhtenäistä näkemystä alan kehittämisestä huomioitu. ”Tämä on hyvin huolestuttava viesti.”

Lue lisää

Pienten lasten ruokavaliossa on liikaa lihaa ja maitoa, toteaa Helsingin yliopiston tutkimus – "Mistään ruoasta ei tarvitse kuitenkaan kokonaan luopua"

EU:n maitomarkkinat ovat vakaat ja kysyntä hyvä, mutta tiloilla vakava kustannuskriisi

Britannian kuljettajapula kiusaa maitotiloja – maitoa on jouduttu kaatamaan viemäriin, kun noutoa ei ole tullut

Pannuleipä