Maatalous

Eläinjärjestöt vaativat hitaammin kasvavia broilerirotuja - Siipikarjaliitto ihmettelee väitteitä terveysongelmista

Maatalous 01.07.2016

Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY ja Animalia vaativat viranomaisia puuttumaan eläimille kärsimystä aiheuttavaan jalostukseen nykyistä tehokkaammin.


Kimmo Haimi
Suomalaiset broilerit ovat kansainvälisesti vertaillen erittäin terveitä.

Broilereiden hyvinvointiongelmat johtuvat pääosin siitä, että linnut on jalostettu kasvamaan liian nopeasti, suomivat Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY ja Animalia. Niiden mukaan broilereilla on paljon sydän- ja jalkavaivoja.

Suomen Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina ihmettelee, mihin väite vaivoista perustuu. Teurastusten yhteydessä esimerkiksi jalkavaivoja todetaan erittäin vähän. Niiden syy on lähes aina bakteerin aiheuttama tulehdus. Myös kuolleisuus broileriparvissa on vähäistä, keskimäärin 2–4 prosenttia, joka on eläintuotannossa poikkeuksellisen alhainen luku.

Hamina muistuttaa, että suomalaisessa broilerintuotannossa ei tavoitella korkeimpia mahdollisia päiväkasvuja lintujen hyvinvoinnin kustannuksella, vaan lintujen terveyttä, parven tasaisuutta ja hyvää lihanlaatua.

Jalostus vaikuttaa lintujen hyvinvointiin, mutta rehuilla, kanalan olosuhteilla ja tuottajan ammattitaidolla on vielä suurempi merkitys, Hamina lisää. "Totta kai jalostuksessa pitää kiinnittää huomiota haluttuihin ominaisuuksiin, kuten terveys, hyvinvointi ja tuotantokyky, mutta myös taloudellisuus ja ympäristötekijät painavat työssä."

Animalian vs. toiminnanjohtaja Mai Kivelä haluaa, että broilerituotannossa siirrytään hitaammin kasvaviin rotuihin.

Maailman broilerinjalostusta hallitsevat kolme kansainvälistä suuryritystä Aviagen, Hubbard ja Cobb. Niiden jalostamat rodut ovat niin sanottuja hybridejä, joukossa on hitaammin kasvavia linjoja, Hamina selittää. Varsinaisia luomurotuja ei ole.

Suomen broilerihalleissa on eniten Aviagenin Ross 308:aa. Lisäksi kasvatetaan Cobbin 500-hybridiä ja pienempiä määriä Hubbardin ja Aviagenin hidaskasvuisia hybridejä.

Luomutuotannossa lintuja kasvatetaan 8–9 viikkoa, tavanomaisessa broilerintuotannossa kanoja kasvatetaan viitisen viikkoa.

Broilereiden lisäksi eläinsuojelujärjestöt nostavat esiin lemmikkien ongelmat. Näitä ovat esimerkiksi hengitysvaikeudet lyhytkuonoisilla koirilla ja kissoilla, ryppyisten koirien ihopoimujen krooniset tulehdukset sekä perinnölliset sydänsairaudet.

Esimerkiksi lyhytkuonoisten koirien rohisevaa hengitystä pidetään usein hellyttävänä, mutta todellisuudessa koira ei pysty hengittämään kunnolla. sanoo SEY:n toiminnanjohtaja Maria Lindqvist.

Lue myös

Vakavat eläintaudit loistavat poissaolollaan - lemmikkejä tuodaan säädöksistä piittaamatta

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT

Kookos-broilerikeitto

Resepti
Keitto, Liha