Maatalous

Elektroniset korvamerkit helpottavat punnitusta

Elektronisten korvamerkkien eli eMerkkien osuus kasvaa. EMerkkien yleistyessä niistä saatavat hyödyt lisääntyvät.
Saara Olkkonen

SEINÄJOKI (MT) Virheet eläinten tunnistamisessa vähenevät eMerkin myötä. Eläinten teuraspainot saadaan lastauksessa suoraan kuljettajalle ja eläinten juoma- ja ruoka-automaatit voidaan ohjelmoida ilman erillisiä tunnistimia.

Nämä ovat Atriatuottajien tuotepäällikkö Susanna Vehkaojan mukaan eMerkin suurimmat edut. Hän korostaa, että hyödyt olisivat suuremmat, jos suuremmalla osalla eläimistä olisi eMerkki. Tällöin esimerkiksi loppukasvattamot voisivat siirtyä elektroniseen tunnistamiseen.

A-tuottajat kannustaa eMerkkien käyttöön maksamalla vasikasta neljä euroa alemman hinnan, jos sitä ei ole merkitty eMerkillä

Erityisesti loppukasvattamoissa, joihin tulee eläimiä, joita kasvattaja ei tunne, eMerkki on hyödyksi. Se vähentää virheitä eläinten tunnistamisessa.

Vehkaoja korostaa kuitenkin, ettei lukulaitteita tarvitse hankkia, vaikka siirtyisi eMerkkien käyttöön.

”Merkkejä pitää kehittää, vaikka on toki parempi, että merkki irtoaa, kuin korva repeää”, Vehkaoja sanoo.

Myynti- ja asiakkuusjohtaja Hannu Myllymäki Fabasta kertoo, että uusien korvamerkkien tilauksista 40 prosenttia on eMerkkejä.

Lue lisää

EU:n maatalousvaliokunta hyväksyi muutokset korvamerkkisanktioihin – "Rangaistuselementti tulee käyttöön vasta myöhäisemmässä vaiheessa"

Europarlamentin kompromissi hakee paljaan maan kieltoa, joka ei soveltuisi Suomen savimaille – "Meillä on paljon peltoja, joissa kyntöjä tehdään syksyllä"

Video: Mininaudat ovat nyt suosittuja lemmikkejä Yhdysvalloissa – Rich Bogle esittelee miniatyyrikarjaansa

MTK haluaa e-merkit jo tänä vuonna: Nautarekisterin uudistus ei saa viivästyä