Maatalous

Elinkeino voi vaikuttaa luomun tutkimusohjelmaan

Luomuinstituutti haluaa tarjota tutkittua tietoa luomusta luulopuheiden sijaan. Tiedon hankintaa varten instituutti kokoaa tutkimusohjelman.
Markku Vuorikari

Mikkelissä sijaitseva Luomuinstituutissa valmistellaan parhaillaan tutkimusohjelmaa siitä, mitä luomusta pitäisi tutkia.

Ohjelmaa valmistellaan yhdessä koko luomuketjun kanssa muun muassa työpajoissa, kertoo johtaja Pirjo Siiskonen .

Hän kannustaa luomutoimijoita vaikuttamaan ohjelman sisältöön. Ajatuksia ja ideoita voi tuoda esiin vaikka lähettämällä instituutille sähköpostia.

Elinkeinonharjoittajien näkemyksiä tarvitaan, etteivät tutkijat liikaa ala ohjata tutkimusta, Siiskonen sanoo. ”Nyt on aika ja tilaisuus oikeasti vaikuttaa tutkimuksen sisältöön.”

Hän painottaa, ettei luomun tutkiminen ole pelkästään alkutuotantoa koskevan tiedon tuottamista, vaikka näin usein ajatellaan jopa tutkijoiden joukossa. Luomu tarvitsee myös yhteiskunnallista ja kaupallista tutkimusta.

Luomuinstituutin tärkein tehtävä on tutkimus, joka on monitieteistä ja elinkeinolähtöistä, Siiskonen selittää. Hän muistuttaa, että tutkimus ei auta, jos tuloksia ei saada vietyä käytäntöön.

http://www.luomuinstituutti.fi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maailman luomun arvo on 105 miljardia dollaria – Tanskassa luomun osuus on 11,5 prosenttia

Luomupeltojen määrä Kaakkois-Suomessa kasvaa – 15 prosenttia on jo luomussa

Luomuliitto vaatii: Maataloustukijärjestelmän uudistamisessa otettava huomioon luomun vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen