Maatalous

"Enää ei hierota humalassa kauppoja"

Konekauppa messuilla on muuttunut takavuosista. Nykyään päätökset ovat huolellisesti harkittuja, ja messuosastolla käydään korkeitaan sinetöimässä päätös näytösluontoisesti.
Sanne Katainen
Hankkijan tuoteryhmäpäällikkö Samu Kaunisto laskeutuu T670i-puimurin ohjaamosta. Työturvallisuusohjeiden vastainen laskeutuminen naamapuoli edellä toteutettiin kuvaajan käskystä.

Okra-näyttelyssä on esillä vaikka minkälaista laitetta ja konetta valtavista jurtinnostokoneista ja ajosilppureista kenttäsahoihin, trukkeihin ja aina varsinaisiin pienkoneisiin saakka.

Kyselyjen perusteella pienemmät vehkeet tekevät kauppansa messuilla, mutta suurten maatalouskoneiden kauppa on muuttunut vuosien saatossa. Hankkijan tuoteryhmäpäällikkö Samu Kauniston mukaan tänä vuonna joitakin kauppoja on syntynyt, mutta kaupankäynnin tyyli nykyään erilainen.

"Kyllä tuollaisia satojen tuhansien koneita ostaessa päätöstä on harkittu tarkkaan. Messuille saatetaan tulla lyömään juhlallisesti kättä päälle. Sellaista vanhan liiton meininkiä ei enää ole, että isännät tulevat humalassa hieromaan kauppoja ja seuraavana päivänä herätään uuden puimurin kanssa."

Koneet kuitenkin kiinnostavat, ostetaan niitä messuilla tai ei. Jos hyttiinkiipeämismääriä lasketaan, on messujen konepuolen vetonaula Hankkijan maahantuoma John Deeren T-sarjan uutuuspuimuri T670i. Kuljettajan penkkiä kokeilemaan on päivän mittaan ollut tasainen virta niin lapsia kuin aikuisiakin.

Kiinnostus on ymmärrettävää, sillä kyseessä on markkinoiden isoin kohlinpuimuri. Yhdeksänlitraisella diesel-koneella, jopa 35-jalkaisella leikkuupöydällä ja aiemmasta mallista kasvatetuilla keloilla ja seuloilla päästään puinnissa jopa 60 tonnin tuntivauhtiin.

Lue lisää

Ruuan hintapaine korostaa kotimaista

Sipilä siirtyy ympäristövaliokunnan johtoon, Vanhanen nimettiin ulkoasiain- ja lakivaliokuntiin

Tori.fin yllätyshitit lyövät ällikällä: Nyt kysytään traktoreita ja peräkärryjä – maatalouskoneita selattiin 55 000 kertaa päivässä

Suomen kasvihuonekaasupäästöjen määrä väheni yhdeksän prosenttia